Mijn waarneemlocaties

La Palma, Spanje

Een walhalla voor de (amateur) astronoom op 3,5 uur vliegen van Nederland. La Palma is één van de Canarische Eilanden ter hoogte van Marokko en bevind zich op 28° noorderbreedte. Vanwege het bijzondere klimaat is het westen van het eiland zonniger en droger dan het veel vaker bewolkte en nattere oosten.

Roques de los MuchachosIn verband met de professionele telescopen op de top van Roques de los Muchachos op meer dan 2.400 meter hoogte, de vrije ligging en het lage inwonersaantal is er op La Palma zeer weinig lichtvervuiling. In het westen van het eiland is het sowieso goed vertoeven, ook vlakbij de kust, maar het wordt pas helemaal interessant als je de rit naar boven maakt en je eigen telescoop op 2.400 meter hoogte zet. Vrij zicht rondom, geen lichtvervuiling, meer dan 300 (grotendeels) heldere nachten per jaar en op 28° noorderbreedte schijnt je hier een sterrenhemel tegemoet die in Nederland helaas niet mogelijk is.

Mijn eerste trip naar dit eiland heb ik genomen in maart 2010 op uitnodiging van Michael Kalshoven en zijn vrouw Yvonne. Michael heeft toen voor mijn 10″ dobson een ombouw gemaakt zodat deze mee kon in het vliegtuig. Helaas waren we er slechts een week en zat het weer ongelooflijk tegen, maar de anderhalve heldere nacht die ik gezien heb heeft mij overtuigd om in 2011 weer te gaan. Ditmaal 2 weken in mei/juni.

Verslagen:
Vakantie La Palma maart 2010

Kollase, Duitsland

Kollase 360Norbert en Harro hebben deze locatie gevonden nadat ze op een lichtvervuilingskaart in dit gebied rond gingen rijden op zoek naar een goed plaats om waar te nemen. Ze kwamen uiteindelijk uit bij Andreas en zijn hooihotel in het kleine gehucht Güt Kollase (landgoed Kollase). Kollase ligt centraal noord in Duitsland te midden van een groot natuurgebied in de gemeente Göhrde en is op 4 à 5 uur rijden waarschijnlijk de dichtstbijzijnde plaats waar het nog zo donker wordt ’s nachts. De melkweg is hier al laag boven de horizon goed zichtbaar, en wolken zijn er zwart. Ik ben inmiddels 3x een weekend in Kollase geweest waarvan beide weekenden in september helder waren. Helaas viel het weekend van oktober 2009 letterlijk in het water, maar gezellig is het sowieso altijd. En hey, 2 uit 3 is niet slecht, toch? (jawel, dat is 66%!)

Verslagen:
Weekend Kollase september 2010
Weekend Kollase oktober 2009
Weekend Kollase september 2008

Lochem, Nederland

Melkweg LochemDit is mijn “default” waarneemlocatie geworden dankzij Roel die de locatie tegenkwam tijdens een nacht rijden met de taxi. Zonder het snelheidslimiet echt te overschrijden is dit vanaf Apeldoorn binnen een half uur te rijden, en daarmee zitten we dan op een locatie die vrij is van de grotere lichtkoepels. Vooral het zenit, noorden en westen zijn hier goed, met het zuiden en oosten wat minder i.v.m. lichtvervuiling. Ondanks dat het zuiden minder is, zijn hier toch enkele zeer lage en/of zwakke objecten gevonden. Vrij zicht is er vrijwel het hele jaar door, hooguit soms 1 of 2 graden bedekt door graanvelden.

Doorzoek de blog  op Lochem

Apeldoorn, Nederland

Ik woon hier op 2km afstand van het centrum midden tussen de bebouwing, en heb dus slechts enkele bijzondere nachten per jaar een hemel waarop ik de melkweg goed kan zien. Toch sleep ik zo nu en dan de kijker naar buiten voor de maan en planeten, en in zeldzame gevallen ook voor deepsky. Astrofotografie is vanuit Apeldoorn alleen te doen met een agressief filter tegen de lichtvervuiling.

Wateren, Nederland

Orion zonder BetelgeuzeWateren is wat mij betreft de beste locatie ik tot nu toe in Nederland heb gezien. Naar het noorden toe is het hier echt pikkedonker, maar het oosten en westen zijn evenzo heel erg goed. Ook hier is het zuiden niet het beste deel van de hemel, maar dat geld denk ik voor heel Nederland. Vrij zicht vrijwel rondom, maar als je wat dichterbij de bomen blijft staan mis je een klein (verwaarloosbaar) deel van het noorden. Als er één nadeel is dan is het de weg die vrij dicht langs de waarneemplek loopt en waar ’s avonds nog wel eens auto’s langskomen.

Kootwijk en Kafoep (Klarenbeek)

Nog twee locaties die ik te danken heb aan Roel. Kootwijk was voor mij de eerste locatie buiten Apeldoorn maar Kafoep bleek donkerder en had vrijer zicht. Kafoep is eigenlijk de kafoepstraat in Klarenbleek en is uiteindelijk opgegeven voor het nog betere Lochem.

Zuid-Frankrijk

In Zuid-Frankrijk heb ik in 3 jaar tijd 3 locaties bezocht; Saint Priest de la Prugne, Die en La Montange. Van deze locaties heb ik in de eerste weinig waargenomen door lage interesse en in de tweede door slechte weersomstandigheden. La Montagne leverde echter 4 heldere nachten op en was mijn interesse, motivatie en ambitie danig gegroeid. Niettemin was La Montagne niet al te best in het oosten door Gap en stond er een vrij hoge berg pal in het zuiden. Toch, de beschikbare donkere hemel die er is was ook echt goed donker. Van de drie locaties was Die het allerbest qua donkerte en vrij zicht.