Monteringen & statieven

Losmandy GM8

Losmandy GM8Voor astrofotografie was ik op zoek naar een zwaardere en preciezere montering dan de Vixen GP. Prijs- en gewichttechnisch gezien kwam ik zodoende uiteindelijk uit op de GM8. Zeker in die periode stond de dollar erg gunstig en heb ik voor minder dan 2/3de van de huidige prijs de montering met extra accessoires kunnen bestellen. Ik moet helaas bekennen dat de montering momenteel staat te verstoffen, maar ik hoop daar dit jaar verandering in te kunnen brengen.

De Losmandy GM8 is een stevige montering met een wat “old-school” zwart geanodiseerd en chromen uiterlijk. Hoewel de montering duidelijk kwaliteit uitstraalt zijn er een aantal zaken die deze montering toch niet perfect maken. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld de onlogische poolzoeker verlichting, slechte schakelaars, veel te dure accessoires en de montering wordt verre van spelingsvrij afgeleverd. Helaas is dat laatste ook niet simpel zelf bij te stellen, hoewel het me wel vrij goed gelukt is. Voor de poolzoeker verlichting is er inmiddels vervanging beschikbaar, maar voor de veel te hoge prijs van 55 euro voor een led lampje fabriceer ik liever zelf wel wat.

Bij de GM8 zit standaard een massief zwart metalen statief maar ik heb momenteel een opdracht uit staan om hier een houten statief voor te maken. Een witte telescoop met zwarte accenten, een zwarte montering en een houten statief is hoe een telescoop set-up er in mijn gedachte uit hoort te zien.

Vixen GP

Vixen GPVia een advertentie op marktplaats kwam ik aan mijn eerste Vixen GP. Al na enkele draaien aan de knoppen en assen wist ik dat dit dé vervanging was voor de EQ5. Soepeler, preciezer en nagenoeg geen speling doen de GP aanvoelen als een kwaliteitsproduct. De montering draagt maximaal 7kg en is daarmee een ideale combinatie met mijn 127mm refractor. Toch besloot ik na de aanschaf van de GM8 mijn GP te verkopen, iets waar ik al snel spijt van had. Gelukkig komen deze monteringen regelmatig voorbij, en toen ik voor een zeer schappelijk bedrag een GP compleet met poolzoeker en RA motor aan kon schaffen liet ik die kans niet voorbij gaan.

Het enige “nadeel” van de GP is dat de groene kleur voor mijn esthetische gevoelens een doorn in het oog is, want zoals reeds gezegd hoort deze naar mijn smaak zwart te zijn. Dat is natuurlijk van geen belang voor de prestatie van de montering en getuigd slechts van onnozelheid aan mijn kant. Ook voor de GP wil ik een houten statief laten maken, en of ik de montering nog zwart maak laat ik even in het midden…

Velbon Sherpa 750R

Voor “vaste” opnames met mijn camera gebruik in een Velbon Sherpa 750R. Dit is een lichtgewicht maar stevig statief waarbij de poten bijna horizontaal geplaatst kunnen worden zodat je van heel laag bij de grond kan fotograferen. Dankzij het lichte gewicht kan hij ook makkelijk overal mee naartoe.

Skywatcher EQ5

In september 2006 heb ik deze montering opgehaald uit Zutphen. Omdat ik toen nog geen telescoop had kreeg ik daarbij een 127mm refractor in bruikleen, die ik uiteindelijk ook over heb gekocht. De EQ5 heb ik met lithium vet gesmeerd, afgesteld, zwart gespoten en voorzien van een houten Tal statief. Toen de Vixen GP voorbij kwam is de EQ5 verkocht.