Fotografie

Canon EOS 5D mkII

Full-frame EOS 5D mkIIMijn huidige toestel, de full-frame EOS 5D mkII. Deze camera heb ik primair gekocht voor “gewone” fotografie maar astrofotografisch zijn er ook interessante dingen mee te doen. Dit komt met name door de lage ruis die de camera genereert bij hoge ISO waarden maar ook de full-frame chip (en daarmee de grote hoek die mogelijk is) is interessant. Nadeel van deze camera is alleen dat er geen clip-in filters voor beschikbaar zijn en dat het beeld snel vignetteert. Ook vind ik de camera te duur om te laten ombouwen, maar daarvoor wil ik dan ook een 40D gaan gebruiken. De 5D is zoals gezegd eigenlijk bedoeld voor professioneel gebruik maar kan natuurlijk wel aangewend worden voor groothoek opnames of timelapses van de hemel.

Canon EF 70-200mm f/2.8 IS L USM

Telezoom en groothoekzoomTer aanvulling op mijn toenmalige 17-85mm lens was ik op zoek naar een goede telezoom. Ik kwam eerst uit op een vergelijkbare lens qua lijn en kwaliteit ten opzichte van de 17-85mm, namelijk de 70-300mm f/4-5.6 IS USM. Maar gezien de slechte randscherpte en toenemende kleurfout naar de hoeken leek me dit niet zo’n al te goed idee, omdat ik de lens ook wou gaan gebruiken voor astrofotografie en meer interesse kreeg in wat serieuzere fotografie. De “next best thing” was daarom de zeer betaalbare 70-200mm f/4 L USM lens, maar ik was eigenlijk wel op zoek naar een tele met Image Stabilization voor dagelijkse fotografie. Dat zou dan dus de 70-200mm f/4 IS L USM lens worden, maar toen ik eenmaal aan die prijs gewend was begon ik al naar de lichtgevoelige f/2.8 versie kijken. Die stap heb ik uiteindelijk durven te maken, en ik heb nooit meer terug gekeken. De 70-200mm f/2.8 IS L USM is een fantastische lens, en ik verwacht in 2011 de lens te vervangen voor de type II. Deze is namelijk nog weer zichtbaar verbeterd en lijkt zelfs de vaste 200mm f/2.8 L lens te overtreffen.

Canon EF 16-35mm f/2.8 L II USM

Met de aanschaf van de 70-200mm en de verkoop van de 17-85mm was er ruimte voor een nieuwe groothoek lens. Inmiddels overtuigd van de uitmuntende kwaliteit van de L serie van Canon en “verwend” met f/2.8 kwam ik zodoende uit op de 16-35mm f/2.8 L II USM. Een lens met bijzondere eigenschappen en zeer geschikt voor widefield opnames van bijvoorbeeld de melkweg. In combinatie met de full-frame 5D is dit helemaal fenomenaal.

Canon EF 50mm f/1.4 USM

50mm f/1.4Tussen de 16-35mm en de 70-200mm bleef nog een flink gat over voor een wat meer standaard portret lens, en eigenlijk was er maar één type lens die dit op kon vullen; een zeer lichtsterke 50mm lens. Alle bekende grote lens merken hebben wel één of meerdere van deze lensen in hun assortiment zitten, en Canon bied de lens aan als een f/1.2 L, f/1.4 of f/1.8 versie. De f/1.2 is het meest lichtsterk, maar 3x zo duur als de f/1.4 en meer dan 10x zo duur als de f/1.8 lens. Het is dan wel een L versie, maar uit reviews bleek dat de f/1.4 nauwelijks achterbleef op de f/1.2 en het verschil in prijs slecht kan rechtvaardigen. De keus was dan ook vrij snel gemaakt, en ik ben erg tevreden over deze lens. De scherpte wijd open is zeer goed vanaf f/2.0 en het is een kleine en lichte lens. Ideaal voor portetopnames, maar ook zeer interessant voor gedetailleerde opnames van grote gebieden in de melkweg.

Canon EOS 40D

Van de 400D naar de 40D was voor mij een grote stap. De body was veel meer solide en groter, het systeem deed professioneler aan en er kwamen nieuwe snufjes bij (zoals live view). Ook met deze camera heb ik enkele pogingen gedaan tot astrofotografie, met als beste resultaten die uit La Montange in Zuid-Frankrijk. Met de aanschaf van de 5D mkII heb ik de 40D weer verkocht, maar ik zit er nu over na te denken een tweedehands 40D aan te schaffen en deze om te (laten) bouwen. Wordt hopelijk snel vervolgd!

Canon EOS 400D

Hier begon het voor mij allemaal mee, een instapmodel digitaal spiegel reflex van Canon. In die tijd deed ik net aan deze hobby maar ik had de camera vooral voor “gewone” fotografie aangeschaft. Toch deed ik al snel de eerste experimenten met astrofotografie en zo heb ik komeet Holmes vast kunnen leggen. Andere pogingen waren vooral gericht op wide-field opnames van rond de 30 seconden. Ik heb ontzettend veel plezier gehad aan deze camera en ik kan me nog goed herinneren toen ik de camera net kreeg. Voor mij was dit de eerste dure elektronica die ik kocht en ik was ontzettend enthousiast. Toen ik besloot de Fotovakschool in Apeldoorn te gaan volgen heb ik de 400D vervangen voor de iets professionelere 40D.

Canon EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM

In plaats van de standaard kit lens heb ik destijds (op aanraden van een collega) voor een andere lens gekozen. De 17-85mm bood een ruimer bereik gecombineerd met een redelijk (variabel) diafragma en Image Stabilization (IS). De lens is mij altijd vrij goed bevallen, maar had wel last van randonscherpte en toenemende kleurfout in de hoeken. Toen de lens ook nog eens uit zichzelf begon uit te schuiven als ik de camera naar beneden richtte heb ik de lens verkocht.