Accessoires

Oculairs & barlow

Vixen LVW'sHet begon met een setje superplössls die bij de refractor kwamen, een 40mm en een 10mm. Later heb ik hier de 25mm variant nog van gekocht, en ik heb er een tijd goed gebruik van gemaakt. De oculairs heb ik verkocht toen bij een complete set een aantal low budget widefield oculairs zaten van 66°. Ook deze oculairs heb ik een poos kunnen gebruiken, maar ik ben naar mijn gevoel pas echt kwaliteit oculairs gaan gebruiken met de aanschaf van de Vixen LVW’s (13mm en 22m) en in mindere zin de 7mm TMB planetary. Voor hogere vergrotingen gebruik ik een 2x TeleVue barlow. De LVW’s horen een beeldveld te hebben van 65° maar uit tests blijkt dat ze een werkelijk beeldveld hebben van 68° of zelfs 69°. Ik ben erg tevreden over deze oculairs, maar de interesse voor de 82° Naglers is gewekt. Vraag is even of het grotere beeldveld van deze oculairs genoeg toevoegt en hoe de eye-relief is. Het lichtere gewicht van de Naglers (rond de 250 gram) is ook een plus, maar de LVW’s (rond de 450 gram) zijn tot nu toe nog nooit te zwaar gebleken.

Filters

Voor deepsky waarnemen gebruik ik momenteel alleen een 2″ UHC filter van Astronomik. Het doel van dit filter kan zowel het wegfilteren van storende lichtvervuiling zijn als dat van ster- of achtergrondlicht. Denk bijvoorbeeld aan kleine planetaire nevels en gasnevels zoals de sluiernevel die met dit filter meer los komen van de omgeving.  Daarnaast heb ik een variabel 1,25″ maanfilter, maar dat vind ik echt verschrikkelijk in gebruik. In het verleden had ik een Astronomik UHC clip-in filter voor de 40D, maar met de aanschaf van de 5D (waar het filter niet in past) heb ik deze moeten verkopen. Voor de toekomst wil ik mijn set uitbreiden met een 2″ OIII en een vast maanfilter. Fotografisch moet hier nog het Hutech IDAS LP2 clip-in filter aan toegevoegd worden (voor een tweedehands 40D).

Overig

Focussers

Ik gebruik momenteel 2 type focusers; de 2″ crayford met 1:10 reductie van TS op mijn 127mm en een standaard 2″ crayford focuser van Orion Optics UK op mijn dobson. Visueel zijn beide focusers prima te gebruiken, maar fotografisch zullen ze het een en ander te wensen overlaten. Gelukkig hoef ik ze hiervoor ook niet te gebruiken. Wel heb ik de TS focuser nog af moeten stellen omdat hij slecht grip had. Wat schuurwerk, extra vet en het aandraaien van schroefjes loste dit probleem op.

Zoekers

Op mijn 127mm refractor zit een 8×50 optische zoeker, maar eigenlijk gebruik ik alleen een Red Dot Finder, de Baader Skysurfer III. Het is een plastic RDF zoeker en daardoor erg goedkoop, maar zeer makkelijk en fijn in gebruik.

Fotografie

Om meerdere opnames te maken met mijn DSLR gebruik ik de uitgebreide remote controle van Canon. Hierop kun je zowel de interval als sluitertijd van elk frame instellen en tevens het aantal frames dat gemaakt moet worden (van 1 tot 99 en dan naar oneindig). Ik gebruik een dergelijke remote omdat ik niet met een laptop bezig wil zijn zolang ik geen dedicated CCD astrocamera gebruik. Van deze remote is ook een goedkopere versie verkrijgbaar onder de naam Aputure via eBay.

Om mijn camera aan de telescoop te bevestigen gebruik ik een ring waar aan de ene zijde een bayonet sluiting zit die in de lensvatting van de body past, en aan de andere zijde vrouwelijk T2 draad. Hier kan vervolgens elke adapter met mannelijk T2 op geplaatst worden zoals een 2″ adapter waarmee de camera prime focus gebruikt kan worden. Maar omdat ik momenteel de “gewone” Canon lenzen gebruik wordt de ring momenteel niet gebruikt.