Modder zonder mist

Sirius, de hyaden en de pleiaden

Het heeft sinds oktober geduurd alvorens we weer een echt heldere nacht hadden. Toch was het nog even afwachten of de voorspellingen wel uitkwamen, omdat de lucht erg vochtig leek. Niettemin waagden 9 mensen de gok en reisden af naar de Papenslagweg in Lochem. We werden gelukkig dan ook beloond met een prima (maar koude) nacht. Zelf had ik de 30cm dobson mee en heb ik dankzij Roel een avondje met een 8mm LVW kunnen waarnemen.

Roel zelf was druk bezig met het schetsen van M42 met een 22mm LVW, dus was de 8mm beschikbaar. Mijn 7mm TMB was inmiddels verkocht, dus mijn hoogste vergroting was anders een 13mm LVW. Deze heb ik uitstekend kunnen gebruiken op een paar open sterrenhopen en reflectienevels, maar voor de planetaire nevels was ik toch op zoek naar wat “diepers”. De 8mm deed het erg goed en ik ben ontzettend blij dat ik dit oculair tweedehands voor een prikkie heb kunnen krijgen. Ik was eerst van plan een 27mm Panoptic te halen, maar ik heb momenteel meer aan een hogere vergroting dan aan een overzicht oculair.

Qua objecten die ik heb gezien waren er enkele uitschieters zoals NGC1647 (mooie zacht/oranje ster + dubbel), 1788 (de meest interessante reflectienevel van de avond), 1877 (vele zwakke achtergrondsterren) en 2169 (het welbekende “37” asterisme). Ik ben de avond geĆ«indigd met 10 nieuwe Herschells en heb daarna nog een snelle foto gemaakt als bericht header.

Het was erg leuk weer in het veld te staan met een grote groep, en ondanks de kou toch een vruchtbare avond. De mist en hoge bewolking bleef gelukkig weg!

 

Comments are closed.