Nacht 4: Lochem, Gelderland (zzz…)

Gister reed ik voor de vierde achtereenvolgende avond naar een donkere locatie, en voor de derde keer was dit Lochem. Tom (reflector) zou daar rond 20:30 uur al zijn, maar toen ik om 21:30 het pad op kwam rijden was er nog niemand. Gelukkig kwam hij al aanrijden toen ik nog moest collimeren, en het bleek dat hij al was geweest maar terug was gegaan. Maar toen hij op het forum las dat ik er aan kwam, is hij terug gereden. Bedankt Tom! In je eentje staan is ook niks en het was erg gezellig.

De omstandigheden waren niet zo heel goed. Beter dan vrijdag, maar slechter dan zaterdag. In het begin van de avond was het nog vrij droog en stond er een aardige wind. In de loop van de avond ging de wind zakken en werd het toch nog erg vochtig. In en rond het zenit bleef het wel goed, en daar lag dan ook mijn jachtgebied; Cassiopeia. Ik moest hier nog 4 open sterrenhopen en ik zou zoals beloofd een magnitude check doen. Eric deed dezelfde in Dijkgastbos, en zo kunnen we een vergelijking maken. De 4 open sterrenhopen die ik nog moest waren niet zo’n uitdaging. 2 vrij zwakke compacte, 1 grote losse en 1 middelmatige compacte sterrenhoop (waarnemingen volgen later).

De magnitude check begon ik verkeerd. Ik keek vanaf de kaart naar boven welke ster ik kon zien, maar volgens Tom was het veel eerlijker gewoon op te tekenen wat je ziet, en dat vervolgens te vergelijken met de kaart. Gelukkig was ik pas net bij ster 7, zodat ik zonder vooroordeel verder kon gaan met de echt lastige sterren. Na optekenen van het sterrenbeeld bleek dat ik met moeite tot ster 10 ben gekomen en bleef ster 11 geheel achterwege. Bij de aantekeningen die ik maakte bleek dat ik al heel veel moeite had met ster 9, die perifeer aan en uit floepte tot ik hem ook moeilijk met direct zicht kon zien. Ster 10 was de zwakste, en was slechts perifeer zo nu en dan te zien. Eerlijkheid gebied mij ook te zeggen dat ik een zwak sterretje heb opgetekend die er helemaal niet staat… genant! Ik zal vanavond even een uitwerking plaatsen van het kaartje.

Aangemoedigd door Tom dook ik hierna toch nog Sculptor in voor NGC 288 en 253. Respectievelijk een bolhoop en het Sculptor stelsel. In het zuiden zo laag boven de horizon was het inmiddels slecht vertoeven, en ik moest eerst de vangspiegel opwarmen en overgaan op een ander oculair in verband met dauw (de warme chocolademelk pauze duurde iets te lang). Boven de mist/horizon was Deneb Kaitos nog wel goed zichtbaar, maar daaronder was het leeg. Alpha Sculptor was in ieder geval nergens te bekennen. Richting het noord-westen werd inmiddels Hercules ook al van onderen opgevroten door de mist, wat wel aangaf hoe slecht het was. Daarom vanaf Deneb Kaitos maar een starhop. Vrijwel recht naar beneden kom je 2 driehoeken tegen van sterren gescheiden door een dubbelster die vrijwel pal zuid wijst. Vanaf het onderste driehoek ga je zuid-west, et voila, het Sculptor stelsel! Het stelsel staat temidden van een platgedrukt triangulum en was zelfs nu te zien als een sigaarvormige vlek. Ik meende zelfs een donkere zijde te zien waar de stofband zou zitten, maar daarover meer in mijn uitgewerkte waarneming vanavond!

Aan het einde hebben we nog Jupiter bekeken (prachtig door de 40cm van Tom met hele fijne details en de GRS!) en hiervan een oculair projectie gedaan. Toen waren de tenen ijskoud (het was inmiddels 2 graden celcius) en werd het ook almaar slechter. Maar goed ook, want het was alweer 1 uur toen ik weg reed en ik wou het ui-ter-lijk half 1 maken. Het duurde nog tot kwart over 2 voordat het lichtje uit ging. Zzzzz…

– NGC 637: In de 2mm een T-vormige open sterrenhoop waarbij de staande steel ontbreekt op de onderste punt na. In de 13mm lost dit duidelijk op in een dubbelster en loopt de liggende steel verder door met 2 zwakke sterren in het noorden waardoor de hoop zijn T-vorm verliest. (22mm + 13mm LVW)
– NGC 654: Mooie open sterrenhoop van circa 15 zwakke sterren in het N/W en 2 vrij heldere in het Z/O waarvan de meest oostelijke het helderst. (13mm LVW)
– NGC 663: Grote losse open sterrenhoop bestaande uit 30 vrij duidelijke sterren. Grappig genoeg een soort “verbind de puntjes” weergave van een spiraalstelsel met lange zwiepende arm. (13mm LVW)
– NGC 659: Klein en zwak hoopje bestaande uit circa 8 direct zichtbare zwakke sterretjes met een achtergrondwaas van mogelijke andere zwakke sterren. (13mm LVW)
– NGC 253: Zwakke maar groot stelsel laag aan de horizon bij slechte omstandigheden. Zeer weinig detail maar wel duidelijk sigaarvormig van vrijwel oost naar west. 2 sterren aangrenzend in het ZZW en 1 op heel iets afstand naar het OON. Perifeer lijkt het stelsel afgesneden te worden door een band in het noorden, maar dat is zeer moeilijk vast te stellen.
– NGC 288: Gebied goed uitgeplozen en zeker weten op de goede locatie maar niks te zien. Mede door slechter wordende omstandigheden en immer lage positie in Nederland.

 

Comments are closed.