Nacht 3: Wateren, Drenthe (uhm?)

Ja pff ja! Hoe vaak komt het nou voor in Nederland dat het 3 nachten op een rij, in het weekend, in de herfst en rond nieuwe maan helder is? Vrijdag en zaterdag was ik in mijn eentje reeds afgetogen naar Lochem, maar voor zondag stond Wateren op de agenda. Roel kon ook weer, dus we reden samen die kant op. Daar aangekomen bleek ook Mathijs voor de 3de achtereenvolgende avond aanwezig te zijn. Gelukkig was het net als zaterdag weer droog in de lucht, zodat ook hij zonder dauwverwarming die-hard door kon en de oculairs niet besloegen.

Wateren was heerlijk! Het enige minpuntje daar blijft de weg waar toch nog regelmatig auto’s met groot licht langs komen, hoewel dit in de loop van de avond minder wordt. Ook stond er een aardige wind, maar gelukkig had ik daar weinig last van (slechts 1 keer waaide een object uit beeld). Ik heb weer 14 nieuwe Herschell’s kunnen loggen die ik vanavond even uit zal schrijven. Daarnaast ook bij Roel NGC 772 onder de aandacht gebracht wat inmiddels een aardige discussie oplevert. Het was een heerlijk rustig (de teller bleef op 3 personen staan) en vruchtvol avondje, die ten einde kwam toen er rond half 1 sluierwolken uit het oosten kwamen. Maar goed ook, want ik lag pas om 3 uur in bed en vandaag roept het werk… “Helaas” is het vanavond weer helder, en wil ik vanuit de achtertuin of in Beekbergen de laatste sterrenhopen uit Cassiopeia uitpluizen. Gelukkig heb ik gister alle stelsels in Cetus gehad wat nog wel wat voeten in de aarde had. Helaas zit er ook nog een kleine bolhoop die nog lager staat. La Palma voer?

Overigens aan het begin van de avond (rond kwart voor 10 denk ik) nog een prachtige lange meteoor richting het zuid-oosten met halverwege een opheldering feller dan Jupiter!

De afwezigen zijn overigens wel hevig gemist!

– NGC 185: Groot opvallend stelsel. Ellipsvormig in O/W en iets wat op een arm lijkt in het N/O maar wat achteraf een donkere vlek blijkt te zijn. (13mm LVW + 7mm TMB)
– NGC 278: Klein compact stelsel met vrij helder sterretje in het Z/O. Heldere kern maar nauwelijks een halo. Lijkt haast een ellips stelsel. (13mm LVW)
– NGC 457: Grote losse open sterrenhoop. Schijnbaar het E.T. cluster maar doet zoals Matthijs vermeld meer denken aan een straaljager met de 2 heldere sterren als nabranders. Circa 35 duidelijk telbare sterren. (13mm LVW)
– NGC 436: Kleine losse open sterrenhoop bestaande uit een trapezium en een kleine niet helemaal correcte gordel van 3 sterren. Daarnaast circa 10 andere duidelijke sterren en perifeer een aantal zwakke in het trapezium. (13mm LVW)
– NGC 559: Compact zwak open sterrenhoopje bestaande uit zo’n 7 sterren bij direct zicht maar perifeer strekt de hoop zich plots veel en veel verder uit en vallen erna bij direct zicht veel meer sterren op. Hierdoor lijken plots andere sterren ook tot de hoop te behoren die verder liggen. Erg leuk! (13mm LVW)
– NGC 40: Zeer fraaie planetaire nevel met heldere pit als kern wat waarschijnlijk de centrale ster is en ovale vorm met “uitloper” richting NNO en ZZW. Loopt zacht uit in de andere richtingen. Staat ten westen tussen 2 heldere sterren in het noorden en zuiden. (13mm LVW + 7mm TMB + UHC)
– NGC 157: Vrij groot maar helaas laag staand stelsel. Waarschijnlijk face-on. Ellipsvormig van ZWW naar NOO met heldere ster in het zuiden en in noordelijke richting. Hint van spiraalarm bij de kern aan de oostelijk zijde. (13mm LVW)
– NGC 584, 590 & 615: 3 stelsels op een rij en alledrie diffuus en rond waarbij 596 en 615 strijden om wie het meest helder is terwijl 584 duidelijk de zwakste is. Van de 3 ligt 596 het dichst bij een vrij heldere ster gevolgd door 615 maar 584 ligt dan weer het dichst bij zijn compagnon ster (wel de zwakste weer). (13mm LVW)
– NGC 720: Heldere puntige kern met zwakke ellipsvormig halo van zuid naar noord. Richting het zuiden zwakke sterretjes waarvan de helderste ten zuid-westen van het stelsel.
– NGC 247: Zeer zwakk perifeer waar te nemen stelsel zonder detail. Erg lastig te vinden en waar te nemen!
– NGC 779: Vrij heldere kern en sigaarvormig van zuid naar noord.

 

Comments are closed.