Nacht 1: Het is weer warme chocolademelk weer!

Gister rond 9 uur de auto volgeladen en richting Lochem gereden. Een 35 minuten later sta je dan tussen 6 man en later op de avond kwamen er nog 3 bij. Volgens mij is het niet eerder zo druk geweest daar met uitzondering van de Perseïden?

Hoe het ook zij, Roel had me een mooie lijst gestuurd van de H400 van deze maand. Ik heb deze verder uitgewerkt met paginanummers en positie op de pagina in de PSA. Dit stelt mij altijd in staat het object snel in de PSA te vinden, zonder er achter te komen dat deze er niet in staat of erg lastig te vinden is (6910 in de PSA had ik ’s nachts niet zo snel gevonden denk ik). De lijst zou me helpen toch een aardige oogst te doen, ondanks de slechte transparantie. Maar voor ik aan de lijst begon, eerst maar eens Komeet Hartley 103p.

Tijdens het opzetten hoorde ik al wat geluiden om me heen over de komeet, en zijn gunstige positie ten opzichte van het dubbelcluster; “Dubbelcluster in beeld, en dan naar het zuiden”. Zo gezegd zo gedaan, en ja hoor. Een prachtige heldere kern met uitlopende halo en zwakke brede staart richting het westen. Later op de avond toen de komeet in het zenit stond durfde Roel te zeggen wat ik niet durfde, hij lijkt wel iets groenig! Fotografisch materiaal bevestigd dit overigens.

Mijn H400 jacht begon in Cepheus. Dat vreselijke zwakke en rare sterrenbeeld ergens bij de poolster. Nu op zijn kop al helemaal een vreemde gewaarwording waar ik even aan moest wennen. Uiteindelijk leverde mij dit 5 nieuwe objecten op, waarvan NGC 6946 & 7380 de uitschieters waren. NGC 6946 is een groot face on sterrenstelsel wat in de 22mm goed tot zijn recht kwam, maar waarbij de 13mm nodig was om zwak 2 armen beter te zien. Op deze vergroting was er ook wat vlokkerigheid te zien. Op een betere nacht en/of betere locatie met een 30cm lijkt me dit een goed object voor herhaling. Op zijn beurt was NGC 7380 ook zo’n object, hoewel hij nu ook veel te bieden had. Een driehoekig open cluster met reflectienevel. De UHC haalde de nevel nog veel meer tevoorschijn. Een aanrader dus. Overigens is NGC 7510 ook nog wel het vermelden waard. Een zeer compact maar heldere open cluster.

Van Cepheus over naar Cygnus. Hier had ik al een paar objecten gelogd zoals de prachtige NGC 7008 en de welbkende Noord-Amerika nevel. Maar er stonden nog 6 open clusters open, waarvan ik er 4 heb opgezocht voor de avond ten einde was. Helaas is NGC 7044 me niet gelukt, dus daar ga ik me vandaag eens in verdiepen. Maar open sterrenhopen vinden in Cygnus blijft moeilijk. Wil het échte open cluster opstaan?

Verder had Roel nog een leuk duo meegenomen. NGC 7142 en 7129 (volgens zijn kaart echter NGC 7133 ipv 7129). Maar in het beeldveld stonden 3 kandidaten voor de open cluster en 2 voor de nevel! Help! Na een korte google zoektocht ben ik er uit. Wat ik als NGC 7142 heb gelogd is de nevel en 7129 is het open cluster. Helaas heb ik beide objecten verkeerd om! Het probleem is dat 7129 zo zwak is dat het cluster een vage hint van een nevel uitstraalt en 7142 bezit weer een kluut heldere sterren die goed door kunnen gaan als open cluster. In mijn notitie staat echter ook duidelijk een vermelding dat 7142 aan de voet van de “L” vorm een neveligheid bezit, die op foto’s terug te zien is. En bij 7129 heb ik geschreven dat er zeer zwakke sterren op de achtergrond staan. Wel goed beschreven dus, maar verkeerd gelogd.

Tegen de tijd dat ik wegreed was het half 2 wat een beetje als een verrassing kwam. De avonden worden weer langer! Heerlijk. En hopelijk vanavond weer. 🙂

Hieronder de uitwerking van mijn waarneemlijst (lezen niet verplicht hoor);

8-9 oktober / Papenslagweg, Lochem
Instrument: 10″ f/5 Sumerian kofferdobson met GSO optiek
Seeing: redelijk tot goed
Transparantie: slecht tot redelijk in het zenit

– Hartley 103p: Goed zichtbaar ten zuiden van het dubbelcluster. Opvallende kern met zachte halo en een zwakke maar brede staart richting het westen. (22mm + 13mm LVW)
– NGC 6939: Zwak maar vrij groot open cluster. De grootste concentratie sterren staat iets naast het midden van een waaier vorm van circa 4 even heldere sterren. Direct zichtbaar zijn zo’n 15 á 20 sterren. (22mm LVW)
– NGC 6946: Vrij zwak en erg groot face-on sterrenstelsel. Bij hogere vergroting zijn er bij de kern de beginselen van 2 armen te zien en doet het stelsel vlokkerig aan. Verder geen detail, maar een kandidaat voor een betere avond. (22mm + 13mm LVW)
– NGC 7160: Open cluster bestaande uit 7 sterren. Soort gerekte vlieger met korte staart. Deze staart verlengt zich echter toch iets verderop nog met een zwak laatste sterretje. (22mm LVW)
– NGC 7380: Open cluster in “V” of driehoek vorm (afhankelijk van hoe je er naar kijkt) met duidelijke nevel die in combinatie met een UHC filter nog beter naar voren komt. De nevel plakt tegen de vorm van het cluster aan, die uit zo’n 20 á 25 sterren bestaat met 1 heldere op Z/W. (2mm LVW + UHC)
– NGC 7510: Zeer compacte maar heldere open sterrenhoop in de vorm van een langwerpige vin met 3 heldere sterren op de punten en een O/W oriëntatie. (22mm LVW)
– NGC 6866: Redelijk zwakke maar grote open sterrenhoop. Onduidelijk waar deze precies eindigt richting het westen. Verdikking vooral richting het oosten en met een hogere vergroting lijkt dit vooral de sterrenhoop te zijn. (22mm + 13mm LVW)
– NGC 6910: Groot, los en heldere open sterrenhoop. Geen duidelijke vorm maar wel een zwakke en ondiepe kom van sterren met N/Z oriëntatie in het zuiden. (22mm + 13mm LVW)
– NGC 7142: Verwarring met NGC 7129 maar wel goed gelogd. Compact L vorm van sterren met zwakke neveligheid bij de voet van de L. Onduidelijk waarom dit niet ook als open sterrenhoop staat aangegeven in de PSA. (22mm LVW)
– NGC 7129: Verwarring met NGC 7142. De zwakke sterren die deze open sterrenhoop vormen doen haast nevelig aan. Bestaat dus uit vrij veel zeer zwakke sterren. (22mm LVW)
– NGC 7044: Niet kunnen vinden (22mm + 13mm LVW)
– NGC 7062: Kleine en zwakke ronde open sterrenhoop gepositioneerd tussen 2 even redelijk heldere sterren.

 

Comments are closed.