Met de telescoop op bezoek

Gisteravond had ik afgesproken bij vrienden in Eerbeek (Gelderland) en bedacht me, na Nop zijn topic over Jupiter en Uranus, dat ik best de kijker eens mee kon nemen. Ik heb veel vrienden en kennissen die al een poos zeuren om eens door mijn telescoop te kunnen kijken, dus dit was een mooie gelegenheid. Eerbeek zelf is niet al te groot, en vanuit een donkere achtertuin is het daar best goed vertoeven. Dus toen rond een uur of 1 Jupiter goed achter de huizen vandaan was gekomen zette ik de 10″ dobson op.

En o was is het leuk de hemel te tonen aan geïnteresseerden onder een relatief donkere hemel! De maan was nog niet eens helemaal onder of de melkweg was al te zien. Ik vind het dan altijd leuk om een selectie van de verschillende objecten te laten zien, en rond deze tijd van het jaar is dat niet moeilijk. Sterrenstelsel M31 met compagnons, bolhoop M13, open sterrenhopen het dubbelcluster, planetaire nevel M57 en de planeet Jupiter. En natuurlijk de melkweg met zijn donkere en lichte banen. Jupiter gooide de hoogste ogen, op een vergroting van 100x met meerdere duidelijke banden en 5 duidelijke maantjes (hoger speelde de seeing parten). Van daar door naar Uranus waarvoor minder enthousiasme, maar het dubbelcluster was dan wel weer het mannetje. Tijdens het tonen van M57 een UHC er in, en één van mijn “gasten” ontdekte perifeer kijken op zijn eigen houtje. “Hey, als ik er iets omheen kijk dan is het veel duidelijker”. Na de deepsky objecten toch weer terug naar Jupiter, want zeker met vlagen van goede seeing was dit mijn showobject van de avond. Ondertussen ook het een en ander uitleggen over de melkweg, sterrenbeelden en de locaties van de objecten tonen door de RDF.

Dergelijke dingen moeten echter ook niet te lang duren, hoe enthousiast ze ook zijn, maar ik heb ze in ieder geval even een blik in “mijn” wereld kunnen tonen. Het helpt wel als mensen het onderwerp zelf ook interessant vinden, maar aan dergelijke mensen heeft mijn kennissenkring volgens mij geen gebrek. Ik denk dat dit een beetje van deze tijd is, gezien de popularisatie van wetenschap middels blaadjes als Quest en natuurlijk de immer aanwezige Discovery Channel en National Geographic. Zo wisten ze zelf namen te noemen als het Andromeda stelsel en de toekomst die onze melkweg daar mee te wachten staat.

Ja, ik vind dit wel leuk! Een soort van sidewalk astronomy, maar dan met een klein groepje vrienden. Een aanrader voor iedereen die een keer een spontaan helder nachtje over heeft.

 

Comments are closed.