Een Kollaseal weekend!

Nein Mann, ich will noch nicht gehen!

Vrijdag 10 september
Ik had de wekker om 8:45 gezet maar was om 8:00 al klaarwakker. Dat was maar goed ook, want ik had het nog druk. De planning was dat ik om 10:15 bij Roel was, alleen kwam er om 10:00 nog plots familie op bezoek! Uiteindelijk kon ik gelukkig al na een kwartier alsnog weg en stond ik iets later bij Roel op de stoep. Pim begroette me in de deuropening en na de auto volgeladen te hebben reden we nog even langs Twello voor de laatste boodschappen. Zo’n 5 uur, 430km en 100 liedjes later reden we met Laserkraft 3D het veld op bij Andreas. Nein mann!! Robbert en Ruben waren er al en tijdens het uitladen kwamen Sanne en Joost binnenrijden, gevolgd door Eli en Eric en daarna Harro, Michael en Bert in de VW bus. Niet veel later reden ook Bart en Joost het terrein op en om de groep compleet te maken Tom en Robert.

Bij aankomst gelijk de zimmer ingericht en buiten de kijker opgezet. Een zeil op de bodem, de nieuwe shroud om de kijker en de boel alvast wat uitlijnen. Daarnaast ook de 127/1200 op de GM8 neergezet als welkom voor de andere en zodra Eli er was wat covershots voor de Vogue gemaakt. In de loop van de avond veranderde het grasveld in een telescopenwoud zoals je die eerder op Amerikaanse fora ziet (ik geloof dat er uiteindelijk in totaal 22 optische instrumenten stonden?) en werd er een single malt inventarisatie gemaakt. Toen iedereen er was kon Joost beginnen met de OMGWTFBBQ en begon de avond te vallen. Na wat brood, kartoffeln salad, een braadworst en een lekker stuk kip kon ik voldaan plaatsnemen achter de kijker. Zoals Kollase het betaamd was het helder in september, maar helaas ook weer erg vochtig. Gelukkig had Robbert een week eerder mijn dauwverwarming al geregeld en was het enkel zaak de oculairs dauwvrij te houden. Dit lukte door een combinatie van regelmatig oculairs wisselen en zo nu en dan wat föhnwerk. Ik had geen waarneemplan maar ben in de PSA op zoek gegaan naar objecten die me leuk leken. Daarnaast afgegaan op kreten van andere, en wat bekendere objecten of het herbezoeken van pas ontdekte objecten. Rond de schemering had ik tevens mijn camera neergezet voor een timelapse van de hemel met dauwverwarming op de groothoeklens. Later op de avond bleek dit niet te werken (waarschijnlijk heb ik iets fout gedaan bij het solderen) en was de lens alsnog bedauwt. Robberts aansluiting in de vorm van een 12v accu bood wel uitkomst, maar de zaak werd zo heet dat de hotglue begon te smelten! Dat kon dus uit. Vervolgens was er ook nauwelijks meer tegen de vocht op te boxen, en waren andere al bezig met een kampvuur. Eenmaal in bed bleek mijn koptelefoon geen soelaas te bieden tegen het gesnurk, en ben ik in de auto gaan liggen.

Zaterdag 11 september
Een goede nachtrust is je in Kollase schijnbaar niet gegund, want al veel te vroeg stond Robbert aan de auto te schudden. Dan maar er uit en de zaakjes van de avond ervoor wat opruimen en de afwas doen. Een expeditieteam was inmiddels brood gaan halen, en Joost gooide 15 kesseler ribs op het vuur. Dit was heel erg lekker op de verse bakbroodjes met een plakje kaas en dat gold ook voor de fijne jam. Na het ontbijt douchen, en met Harro, Roel en Bert mee naar de bouwmarkt en de aldi. Voor Eli konden we een zak beton meenemen en Harro en Roel hebben nog wat zaakjes voor anderen uitgezocht. Op de terugweg zijn we nog langs een uitzeiktoren (Roe-hoooeeell) gekomen om te kijken of dit een eventuele goede locatie zou zijn. Dit bleek echter later die avond totaal niet nodig. Bij terugkomst stonden de tafels al buiten, en niet veel later werd het heerlijke avondeten opgedient. Toen de buik vol was een spannende zoektocht naar mijn autosleutels (Roel vond ze terug in mijn oculairkoffer, waarvoor dank!) en richting het wildhuis! Een vruchtloze maar fijne boswandeling volgde, vol met spannende bosmomentjes, een langzaam opentrekkende hemel en een orkest aan gefluister.

Na de wandeltocht konden we terug naar het hooihotel, en bij aankomst leek het zowaar een fantastische avond te gaan worden. En dat werd het ook!! Een fijne temperatuur, droog, helder, gezellig, lang, bijzonder, ondernemend, absurd, onderzoekend en verwonderend! Roel en ik hebben als inkomer de 25cm f/5 GSO en de nieuwe 30cm f/4 OO spiegels vergeleken en zijn tot de conclusie gekomen dat het verschil subtiel is, maar absoluut merkbaar. Dit viel eigenlijk het meest op bij M71, maar ook op andere objecten zoals de sluiernevel en M110. Hierna ieders ons eigen weg, maar het leuke was dat de hele avond door toch veel vergelijkingen werden gemaakt. Vele objecten hebben hun fotonen in verschillende telescopen kunnen laten vallen. De sluiernevel bleek in de spiegel van Joostjohan toch echt het meest spectaculair, met bijzonder veel detail en uitlopers. Eigenlijk gewoon fotomateriaal, maar dan met het subtiele van het visueel observeren erbij. Ik heb veel objecten bekeken en uiteindelijk een 10-tal objecten bij gelogd. Mijn laatste object van die avond was Stephan’s quintet. Al wel enkele keren door andere kijkers gezien, maar nog nooit zelf gevonden. Ik begon met NGC7331 met de 13mm LVW als opwarmer en startpunt, en ben vervolgens overgegaan op een 7mm TMB toen ik de locatie ongeveer goed had. Ik kon echter 7331 niet terug vinden! Hoe ontzettend vervelend! Na wat wel een uur leek (maar waarschijnlijk maar een kwartier was) lukte het me uiteindelijk door een andere, maar veel beter starhop te gebruiken. Echter, na een tijdje zoeken nog steeds geen quintet… Dan maar mijn trots opzij schuiven, en om hulp vragen. Het was uiteindelijk Harro die ze voor me kon vinden (Roel was zijn nachtzicht kwijt door Jupiter) maar mij lukte het net aan 3 van de stelsel perifeer te zien, en dan nog amper en zeer zwak. De volgende dag bleek echter waarom, want er viel toch wel heel iets meer te verwachten met een 25cm. Het bleek dat mijn UHC er nog in zat!! Dit gaat wel een erg grappige log opleveren bij deepskylog.be; “Stephan’s quintet. Gebruikt filter: UHC”. Benoemenswaardig is ook een zeer heldere bolide waarvan ik alleen het nalichtend spoor heb gezien, maar ook het licht op de gezichten van de mensen die wel de goede kant opkeken. Dat moet echt een prachtige zijn geweest! Er zijn nog wel meer dingen het benoemen waard, maar die komen vast in de loop van dit topic wel weer boven.

Na bijna 5,5 uur waarnemen werd het me echter wel teveel. Ik was gewoon voldaan. Uitgeserveerd door de melkweg, bolhopen, gasnevels en sterrenstelsels. Wat een onbeschrijflijk mooie topnacht. Een uitblinker der Kollaser avonden! De gedachte er aan houdt mij voorlopig nog wel weer even zoet. De avond werd voor mij afgesloten met een kort kampvuurbezoekje, wat whiskey en vervolgens mijn provisorische bed in de auto.

Waar ik wel even een opmerking over wil maken is het nonchalante gebruik van felle lichtbronnen. Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat er een licht aan moet, of dat je echt even iets wil aanwijzen met de groene laser. Maar waarschuw even. Ik ben er in Kollase achter gekomen dat een groene laser wel degelijk kan storen, ook al sta je er 5 meter vanaf en is de lucht droog. Ook een aansteker plots midden in je gezicht is niet echt fijn. Ook vind ik het vervelend te lezen dat de eerste nacht het kampvuur aan is gegaan terwijl Harro nog bezig was. Dus als je het doet, zeg het dan even en doe een rondvraag of iedereen klaar is (zoals op de 2de avond). Op het Veluwe weekend heb ik me ook gestoord aan mensen die de boel op gingen ruimen met de autolampen aan, terwijl andere nog aan het waarnemen waren.

Zondag 11 september
Wederom vroeg wakker, maar ditmaal uit mezelf. Ik kon de slaap niet weer pakken, dus dan er maar uit. Het opruimen begon al tijdig, en langzaam keerde de mensen weer huiswaarts. Roel en ik vertrekken rond een uur of half 12 uit Kollase richting de Nederlandse grens (Ajax!), en tegen een uur of 7 was ik thuis na bij Roel en Maayke gegeten te hebben.

Heren en dame, allen wederom bedankt voor een fantastisch weekend! Ik hoop volgend jaar weer. Of beter gezegd, tot volgend jaar! En een speciale dank voor Robbert voor het organiseren van dit weekend. 🙂

Ik heb veel meer objecten bekeken, maar deze 10 heb ik zaterdag ook daadwerkelijk opgeschreven:

NGC 6934, 13mm LVW – Klein maar erg helder bolhoopje waarvan de oppervlaktehelderheid vrijwel gelijk lijkt aan de heldere ster ernaast.

NGC 7006, 13mm LVW – Klein en zwak bolhoopje waar verder weinig van valt te zien.

NGC 404 (Mirach’s ghost), 13mm LVW – Zwakke nevel met heldere kern welke niet helemaal centraal lijkt te liggen in de nevel maar eerder iets richting Mirach. Dat kan uiteraard ook komen doordat Mirach wat van de neveligheid overstraalt.

NGC 604 (HII gebied in M33), 22mm LVW – Als tip van Bart gevonden na het volgen van 1 van de 2 duidelijk zichtbare spiraalarmen van M33. Eerst onopvallend omdat het stelsel zo mooi is, maar zodra hij gevonden is duidelijk zichtbaar als een dikke verheldering in de arm zelf.

NGC 6888 (Crescent nevel), 13mm LVW + UHC – Duidelijke brede boeggolf met zwakke “waak”. UHC maakt veel verschil maar veel detail valt er niet te zien. Heldere ster in de punt van de nevel zichtbaar.

NGC 7293 (Helix nevel), 13mm LVW + UHC – Zwakke opengesneden perzik vorm met donkere “pit”, uitlopers naar beide zeiden van de nevel en helder bij de randen. Zeer laag aan de horizon en bij tijden zelfs door de boomtoppen.

NGC 6992/95, NGC 6979, NGC 6960 (Veil nebula), 22mm LVW + UHC – Enorme hoeveelheid structuur met zeer duidelijke “klauw” in het oostelijke deel. Veel filamenten die boven en onder elkaar van de boog aflopen en zelfs her en der vlokkerigheid tussen de bekendste delen door. Pickering’s Triangular Wisp uitstekend te zien en een pittige verheldering van het westelijke deel rond 52 Cygni.

NGC 6229, 22m LVW + 13mm LVW – Kleine heldere bolhoop met zeer duidelijke kern. Vormt een driehoek met 2 heldere sterren. In de 13mm komt de halo beter los van de kern maar is de bolhoop nog steeds niet op te lossen.

NGC 246 (Tötemannerknochenkopfnebel), 22mm LVW – Ovaalvormige nevel met, vooral langs de rand, lichte helderheidsverschillen en een viertal verspreide heldere sterretjes. Leuk neveltje en de Kollase mascotte!

NGC 7332, 13mm LVW – Heldere uitlopende schijf met zachte heldere kern. Stelsel is noord-zuid geörienteerd met verder weinig details behalve een hint naar een stofband zoals bij M31.

7317–7320, NGC 7320 (Stephan’s quintet) – Na een lange zoektocht en hulp zijn er uiteindelijk 3 van de stelsels perifeer waar te nemen die zo nu en dan in beeld floepen. Ondanks dat bekend is dat dit een lastig object is, toch wel erg zwak. De dag erna blijkt waarom, het UHC filter zat er nog in.

Andere bekeken objecten zijn onder andere: M27, NGC 7008, M31, merope nevel door Roels 30cm, blinking plantetary, NGC 7000 (noord amerika nevel), Stephan’s quintet zonder UHC door Roels 30cm (5 stelsels zichtbaar waarvan 2 dicht op elkaar), M13, M71 en M110.

Bekeken met een 25cm f/5 dobson.

 

Comments are closed.