Gasselte, Drenthe – Broederschap en een dropping

Ik ben vandaag wezen helpen op de boerderij van vrienden van mijn broer in Gasselte, en was daarvoor gister al die kant op gereden. Omdat mijn broer wel eens mee wou kijken, had ik de kijker ook in de auto gelegd en het was zowaar helder! Na een bezoek aan mijn oma in Stadskanaal zijn we in Gasselte op de Brandsdyk gaan staan. Ik kon zo gauw niks anders vinden, en zo heel slecht was het niet. Helaas in het oosten wel 2 vreselijke beamers van discotheek “Fox” in Stadskanaal (10km afstand!).

De weg bleek een gelukkig nauwelijks bereden verbindingsroute te zijn tussen 2 andere wegen, en in de 2 uur dat we er stonden hebben we geen enkele auto gezien. Het leuke was dat mijn broer net als ik vaak naar Discovery Channel en National Geographic kijkt, en hij van de week net een documentaire had gezien over het heelal. Aan bod kwam onder andere onze melkweg en het andromedastelsel en beide kon ik hem met het blote oog laten zien! Maar hij was uiteraard ook geïnteresseerd in het beeld door de 10″ dobson dus deze heb ik vervolgens opgezet. Om hem bekend te maken met een paar van de verschillende types objecten had ik een bepaald rijtje in mijn hoofd. Om te beginnen het dubbelcluster tussen Perseus en Cassiopeia. Ik kon deze zowel door de kijker als met het blote oog aanwijzen. Vervolgens door naar het Andromedastelsel met begeleiders en ter aansluiting M81 en M82 in de grote beer. Van hier door naar de ringnevel in Lier en net toen ik deze in beeld had kwamen er zaklampen aan. Het bleek een groep van circa 8 jongeren (hoor wie het zegt) te zijn die gedropt waren en op zoek naar een nabijgelegen camping. Ze waren alleen zo geïnteresseerd dat ik ongeveer een half uur heb staan praten over de hemel en enkele vragen heb beantwoord. Toen ik vertelde dat de boog door de hemel de melkweg was riep één van de dames “ZIE JE NOU WEL!” tegen één van de jongens. Een punt voor haar! Vervolgens heb ik ze het dubbelcluster en jupiter laten zien, waarop ze weer op pad konden. Ze moesten echter een “gevonden” object meenemen naar de camping, en hadden alleen een flyer ergens vandaan kunnen plukken. Ik heb ze toen een gedempt rood fietslampje gegeven met het verhaal over waarom je rood licht dient te gebruiken bij het kijken naar de sterren. “Maar dat geloven ze toch nooit dat we door een telescoop hebben gekeken?” was de reactie van een dame. Maar toen ik ze er op wees dat het anders een knap verzonnen verhaal zou zijn waren ze tevreden en gingen ze verder.

Ik heb toen mijn broer M13 nog laten zien, wat hij het mooiste object tot dan toe vond. Als afsluiter ook voor hem Jupiter maar nu met verschillende vergrotingen. Er was zelfs een overgang bezig, dus dat maakte het extra leuk. Ik denk echter dat dit nu zijn favoriete object is in plaats van M13.

Uiteindelijk zou de eigenaar van de boerderij ook nog komen maar die was in de bank op slaap gevallen van het zware klussen (zijn zijn een oude boerderij aan het renoveren) dus hebben we ingepakt.

Geen bijzondere objecten voor mij, maar wel een erg leuke ervaring! Zulke momenten vergeet je toch nooit meer. 🙂

 

Comments are closed.