Perseïden in Lochem (foto + video)

Enkele Perseïden

Nieuwe maan, het maximum ruim na middernacht en met het radiant hoog boven de horizon, de Perseïden van 2010 beloofde veel goeds. Het enige wat nog roet in het eten kon gooien was het weer, en dat viel gelukkig mee. Ik heb eerst geprobeerd wat te slapen (het bleef bij een half dutje) en ben vervolgens gaan pakken.Toen ik de snelweg af ging bij Lochem zag ik dat de lucht wat opentrok, en op de locatie aangekomen kreeg ik nog meer hoop. Robbert, Joost, Tom en 2 personen van een andere club waren er al en na wat gekeuvel heb ik ook mijn eigen spullen op gezet. Allereerst ben ik met de camera bezig geweest, en heb deze een stuk verderop gezet met een handdoek over de body en een deel van de lens (tegen het geluid van de sluiter en hopelijk de dauw). Ik wou weer een timelapse maken, en na wat test foto’s liet ik de camera lopen met frames van 25 seconden op ISO 2000 en f/4 met een interval van 2 seconden. Mijn grootste angst was nu nog de dauw, waar ik helaas geen verder middelen tegen had.

Na de camera ben ik mijn residentie op gaan bouwen; een zeer comfortabele ligstoel van waaruit ik de show kon aanschouwen. Een dikke slaapzak tegen de koud en een hoofdkussen voor extra comfort maakte het af. Ondertussen was Roel ook aan komen rijden en niet veel later volgde Bart. Naar bleek was dit de club voor die avond, en kon Joost de stoel gebruiken die ik voor de andere Tom meegenomen had (jammer dat je er niet was Tom, maar erg begrijpelijk!). Ik had een pak Luikse wafels mee ter versnapering, en na het uitdelen zetelde ik mij neer in mijn vorstelijke meteoren troon.

De lucht bleef afwisselende bewolkt en helder, maar ik heb in totaal (van 0:30 uur tot 03:00 uur) circa 50 perseïden gezien waarvan ik er 41 heb kunnen noteren. Na 3 uur trok de bewolking te dicht om nog actief meteoren waar te nemen en heb ik het notitie blok aan de kant gelegd. Van die 50 perseïden zaten er een paar hele heldere tussen, waarvan 1 van minimaal -3,5 en 2 van -2,5! Daarnaast nog 4 van -1, een enkele van 0 en een paar van 1. Ik ben overigens geen held in magnitude schatten, dus het kan zijn dat ze er een half magnitude naast liggen, maar die van -3,5 was beduidend helderder dan Jupiter, dus had ook maar zo -4 kunnen zijn. Deze had een zeer duidelijk en langdurig nalichtend spoor en was groen/blauw van kleur. Op de video is duidelijk te zien hoe het spoor vervaagd en “verwaait” op 0:17 minuut.

De video zelf viel uiteindelijk een beetje tegen, hoewel ik niet ontevreden ben. Ik had de interval 1 seconde korter moeten zetten en toch wat meer licht willen vangen. 30 seconde, f/3.5 en misschien wel ISO 3000 waren toch beter geweest. Dat komt de enkele foto misschien niet ten goede, maar de video wel. Het ergste en domste was nog wel dat de handdoek iets over de bovenhoeken viel, waardoor ik de film wat heb moeten croppen. Dat is een les voor de volgende keer, evenals dat dauwverwarming echt nodig begint te worden. Dat laatste had ik ook niet anders verwacht overigens. Voor Kollase schaf ik de battery grip aan voor de 5D en als ik dan dauwverwarming heb hoop ik de hele nacht door te kunnen halen. Ik heb nu 300 frames geschoten wat goed is voor 30 seconde film en 2,25 uur van de nacht beslaat. De batterij was voor ongeveer de helft op, dus met 2 batterijen zou ik zeker 8 uur moeten kunnen halen.

Compilatie van perseïden 2010Tegen een uur of 4 leek het niet beter te worden met de wolken en begon het in het oosten alweer te schemeren, dus tijd om op te ruimen. Het uiteindelijke slapen gebeurde pas om half 6, en tegen een uur of 2 vanmiddag kwam ik mijn bed weer uit. Ik heb toen snel een compilatie gemaakt (klik op de foto voor een vergroting) van de meteoren die ik heb vastgelegd. De foto is uiteindelijk in het Nederlandse tijdschrift Zenit gekomen. Heel erg tof!

Het vermelden waard is trouwens dat we regelmatig korte felle flitsen zagen in de buurt van het radiant. Opvallend vond ik dat het nooit 1 flits was, maar meerdere. Dit zouden natuurlijk heel goed perseïden zijn die onze kant uitvlogen en daardoor klein maar intens waren, maar van de 3 keer dat ik ze zag waren het er altijd minimaal 3. Op de video zijn ze overigens ook te zien, boven Mirfak in Pereus op circa 0:19 minuut.

Verwaaiend spoorHelaas valt de compressie van youtube weer tegen, dus heb ik een geanimeerd gifje geupload; Hierop staat de heldere perseïde met verwaaiend spoor en 2 (van de 4 dit maal) korte heldere flitsen boven Mirfak. Klik op de afbeelding rechts om het geanimeerde gifje te bekijken.

Robbert was vroeger die avond al terug gereden, want hij moest vandaag vroeg in Delft zijn. Ook Tom verliet ons iets eerder, hoewel wij een half uur na hem ook gingen inpakken. Het was in ieder geval érg gezellig en een prachtige ervaring. Veel perseïden en een paar zeer memorabele! Graag snel weer een pittige meteorietenregen en dan 0,0 wolken! Heren, bedankt voor de gezelligheid. 🙂

 

Comments are closed.