Het jachtseizoen is geopent

Ik had nog geen tijd genomen hier een verslag van te maken, maar beter laat dan nooit! Ik ontving van Bart die dag een sms of ik mee wou naar Lochem, nadat hij geen reactie kreeg op zijn oproep op het forum. Omdat ik niet door had dat het weer nieuwe maan was, of dat het helder zou worden, had ik er helemaal niet op gelet dat er eventueel waargenomen kon worden. Uiteraard wou ik mee, wat dus wel betekende dat ik binnen een half uur klaar moest staan. Snel wat warmere kleren aan (in augustus!), de dobson deels afbouwen en de spullen klaarzetten. Ik was nog geen 5 minuten klaar, of Bart stond voor de deur. Absoluut geen tijd gehad een lijst te maken… Dan maar wat in het wilde weg waarnemen. Wat zijn we ook een ruig stel, wij amateurastronomen!

Richting Lochem viel het al op dat het wel eens mistig kon wezen, en naar mate we dichter bij de papenslagweg kwamen streken de witte wieven in grotere getallen neer op het wegdek. Mijn gedachte ging direct uit naar mijn open truss, zonder dauwverwarming (Robbert had er wel wat op gemaakt, maar dat was tijdelijk). Nou ja, we zouden het wel zien. Op de plek zelf stond het maïs wat hoog, maar dat zorgde er wel voor dat de mist op afstand bleef. Vanaf het asfalt steeg lichte damp op, dus het was afwachten hoe lang dat goed zou gaan. Omdat er nog wat wolken overtrokken lieten we de boel nog in de auto en deden we ons tegoed aan Engelse chocolade.

Na een half uurtje trok de bewolking goed weg, en hebben we de kijkers op gezet. Omdat ik geen lijst had, en geen idee van hoe lang de kijker het vol zou houden hield ik het bij wat klassiekers; M11, M13, M27, Jupiter, het dubbel cluster en M57. Over dat laatste heb ik hier; Waarnemen-moet-je-leren al een verslag geschreven. Vanwege de tijd die in dit object ging zitten, had ik niet door dat het inmiddels al weer een stuk later werd. Bart had me een handwarmer gegeven om de vangspiegel zo nu en dan dauwvrij te maken, maar dat werd steeds minder succesvol. Gelukkig vond Bart het na een poosje ook wel genoeg omdat hij de dag erna vroeg op vakantie ging, en gingen we rond een uur of half 2 naar huis.

Wat sowieso goed aan de avond te zien was, is dat het weer echt donker wordt. Het jachtseizoen is geopend, en laten we hopen dat het wat beter wordt dan vorig jaar!

 

Comments are closed.