Papenslagweg, Lochem

Lochem op 16 juli 2010

Gisteravond was het wederom helder en vertrok ik voor de tweede keer deze week naar Lochem. Ditmaal was niet alleen Roel van de partij maar ook Michael zou vanuit Haarlem richting het oosten komen. De dobson zat nog in elkaar van afgelopen donderdag dus na het collimeren en wachten op het donker konden we van start.

Ik ben zowel chaotisch als systematisch bezig met het loggen van de H400. Chaotisch in de zin van dat ik zomaar een sterrenbeeld kies, systematisch in de zin van dat ik dan wel direct alle H400 objecten in dat sterrenbeeld achter elkaar probeer te pakken. Nadat ik donderdag de eerste objecten in Cygnus had gedaan, kon ik daar nu mee verder. Ik begon met een planetaire nevel; 7027, maar dit was tot mijn verbazig geen H400 object. Hoewel het een erg klein neveltje is, is hij wel erg fel en toch duidelijk geen ster. Iets verderop stond de open sterrenhoop 7044, welke dan wel weer tot de H400 lijst behoort… De rest van de objecten bestond ook uit open sterrenhopen en daar besteed ik eigenlijk altijd minder tijd aan dan nevels, stelsels en bolhopen. Zo ook nu, hoewel 7182 me nog wel kon bekoren.

Volgens mijn lijst waren dit alle objecten uit Cygnus, en ben ik niet verder gegaan met andere H400 objecten maar met M31, M13 & NGC 6207, het dubbelcluster en uiteindelijk de triple cave. De laatste is een vrij grote donkere nevel in de kop van Arend, en vereist een groot beeldveld met een lage vergroting. Dit bereikte ik het best met de 21mm Ethos van Michael, maar dan moest ik wel constant de kijker vasthouden. Mijn 30mm TS ED gaf een heel iets kleiner beeldveld, maar hield de kijker wel in balans. Een prachtig object!

Ik hoop dat de H400 wel wat meer nevels en wat minder open sterrenhopen gaat bieden, of in ieder geval wat interessantere/opvallendere sterrenhopen. Want in de melkweg rond de zwaan lijkt soms alles wel een open sterrenhoop…

NGC 7027 – Felle maar kleine planetaire nevel, zichtbaar als een wazig bolletje. Perifeer kijken geeft een wat duidelijkere ronde vorm weer en met een UHC knalt de nevel er al helemaal uit.

NGC 7044 – Niet al te felle losse open sterrenhoop met 1 heldere ster aan de rand.

NGC 7062 – Ruitvormige open sterrenhoop afgetekend door 2 vrij heldere sterren in het oosten en westen, en 2 zwakker in het noorden en zuiden (de punten van de ruit). Een verdikking van de groep door zwakke sterren in het noord-westen.

NGC 7086 – Vrij grote open sterrenhoop met gekrulde uitloper en kern van vele zwakke sterren en 5 prominentere aanwezige sterren.

NGC 7182 – Zeer kleine en compacte maar opvallende open sterrenhoop met één zeer prominente ster en 3 iets zwakkere langs de rand.

B142-3, triple cave, E nebula – Meer dan beeldvullende E-vormige donkere nevel die waarschijnlijk met een nog groter beeldveld beter tot zijn recht komt. Langs de rand lijkt de nevel erg zacht.

NGC 6207 – Niet erg helder maar goed zichtbaar sterrenstelsel dicht in de buurt van M13. Toch is de ovale vorm van het stelsel goed te zien en is er een hint naar structuur binnen de nevel. Ik dank dat het stelsel met een hogere vergroting en meer tijd best veel prijs kan geven.

M31 – Langzaam kwam het stelsel weer uit het oosten omhoog en in de loop van de avond nam ik even de tijd voor dit stelsel. Een duidelijke kern met donkere band en zwakke structuren kwamen tevoorschijn. Zowel M32 als M110 waren ook goed zichtbaar en M32 viel duidelijk binnen de nevel zelf.

Naast waarnemen heb ik een volgende poging gedaan om de melkweg in beeld te brengen met ons op de voorgrond. Ditmaal 300 frames van 25 seconde en een interval van 2 seconde. Op het einde beslaat de lens (dauwbescherming is een volgende must) maar is er op 29s linksbovenin ook een redelijk heldere en korte meteoor te zien! Helaas moest ik de video heel erg comprimeren omdat youtube de hele tijd halverwege het uploaden er mee kapte. Dit kan ook opgelost worden met een betere converter.

 

Comments are closed.