Papenslagweg, Lochem

Nog op de valreep zag ik een oproep van Roel dat hij die avond naar Lochem ging. Nu ik eindelijk mijn rijbewijs heb, kon ik voor het eerst zelf de auto inpakken en op weg! Onderweg zag de lucht er uitstekend uit met een scherpe grijs/gele maan aan de horizon.

Aangekomen merkte ik dat ik iets te positief was geweest door geen trui mee te brengen, maar gelukkig had Roel er een extra mee die hij me wou lenen. Roel, toffe peer! Snel de zaak opgezet en aan de slag. Allereerst wat bekende objecten om weer in te komen; m27, m57, m31 (laag in het oosten) en m11. Hierna over tot wat meer serieuze zaken, de H400! We bleven niet al te lang en uiteindelijk heb ik er 5 bijgelogd;

NGC 6826 (blinking planetary); Opvallend heldere planetaire nevel die middels knipperen van de ogen veranderd van een sterpuntje tot een wazig bolletje. Bij gebruik van een UHC filter knalt de nevel nog verder uit in het beeldveld.

NGC 6834; Kleine open sterrenhoop die maar moeilijk los komt van de omgeving door de vele sterren. 4 vrij heldere sterren vormen op gelijke afstand een rij en worden omringd door enkele zwakkere sterren.

NGC 6866; Uitgestrekte open sterrenhoop met veel sterren die samen een V vormen met een verdikking en uitloper bij de punt.

NGC 6910; Vrij heldere open sterrenhoop met 4 zeer opvallende sterren en tientalle andere heldere sterren waarvan een aantal samen met 1 heldere een Y vormen in de kern.

NGC 7008; Heldere planetaire nevel met een dubbelster (zwakkere compagnon) aan de rand en in tegenovergestelde richting een verdikking van de nevel. UHC maakt de verdikking duidelijker maar laat de compagnon van de dubbelster verdwijnen. Op nog hogere vergroting verschijnt er ook nog een zwak sterretje in de nevel zelf.

NGC 7008 was duidelijk het object van de avond omdat het zoveel te bieden heeft en vrij goed te zien is.

Ondertussen was ik ook bezig geweest met het maken van een timelapse opname van lichtgevende nachtwolken in het noord-oosten en daarna met een melkweg opname richting het zuiden met Roel en mij in de voorgrond. Die laatste heb ik reeds in elkaar gezet met virtualdub en ik ben best tevreden met het resultaat voor een eerste keer;

Het eerste en laatste frame zijn niet goed, maar wellicht dat ik dat dit weekend nog even fix. Ik heb vanavond echter een herkansing voor een langere versie!

 

Comments are closed.