Een ode aan de refractor

Het gebeurt vandaag de dag niet vaak meer op de starparty’s die ik bezoek, maar de refractor was gister oververtegenwoordigd. Er stonden 2 achromaten, 1 apo en 1 verrekijker tegenover slechts 1 dobson. Joost had zijn 60mm TeleVue me, Roel een 102mm shorttube, Niels een (overigens prachtige) 70?x11 verrekijker, Bart een 30cm dobson met nieuwe ethossen en ik mijn 127/820mm achromaat.

Het werd pas laat een beetje echt donker, en dat betekende voornamelijk de hemel afspeuren naar bekende objecten en zien wat je tegenkomt. Zo zijn in alle kijkers wel de meest bekende objecten de revue gepasseerd, wat een prachtige vergelijking gaf voor de verschillende openingen. Het meest schrijnend daarin was nog wel m13. In de verrekijker van Niels was het een mooi pluizig bolletje, in mijn achromaat was het zaakje iets feller en begon de bol zich licht op te lossen, en in Bart zijn dobson knalde het object op je netvlies! Wat een enorm krachtvertoon ten opzichte van de andere kijkers die er stonden. Zo merk je gewoon dat het lichtvangende en scheidende vermogen van een 30cm f/4.9 enorm is, zeker in vergelijking tot veel kleinere achromaten. Logisch, maar het verschil was eigenlijk absurd.

Neemt niet weg dat het nog steeds weer heerlijk kijken is met een simpele refractor. Na zo’n koffer/trussdobson is de simpliciteit van een simpele montering met een refractor neerzetten wel een kleine verademing. Het kost een fractie van de tijd en staand waarnemen vind ik ook wel heel prettig, wat prima ging in sommige gevallen. Voor de hogere objecten had ik mijn krukje mee, waar je half zittend, half staand door het oculair kon kijken. m11, m16, m17, m18, m22, m57, m81, m82, m31, m13, ja, het wordt duidelijk weer zomer! Ik had eigenlijk een lijstje klaargemaakt om verder te gaan met de H400, maar dan had ik wel de dobson mee moeten nemen. Nu was het zo wel even prima, en ik heb heerlijk genoten. Even niks noteren, gewoon kijken en rondlopen. Zelfs Roel kwam met veel regelmaat los van zijn kijkertje en leek er meer voor de gezelligheid te zijn dan voor het echte kijken. We hebben vooral vooruitgeblikt op Kollase, en door elkaars kijkers gekeken.

Het was ook erg leuk om Niels met zijn vriendin op bezoek te hebben. Niels had echt een superfijne verrekijker mee, en zijn vriendin was mee uit nieuwsgierigheid. Zo heeft hij verder ook een beetje aan andere materialen kunnen snuffelen en vragen kunnen stellen. Ik hoop dat jullie het naar jullie zin hebben gehad, maar dat moet wel, anders wil ik mijn M&M’s terug.

Ok, niet echt een ode, maar ik vond het wel een leuke titel.

 

Comments are closed.