Wateren, Drenthe

Het is me de periode wel. Eerst een paar dagen voor La Palma Virgo af kunnen maken, vervolgens La Palma, bij terugkomst een mooie maanavond, een redelijke avond Lochem, een goede helder avond op de Veluwe en nu weer Wateren! Zo heb je bijna een half jaar niks, en dan gaat het anderhalf maand helemaal goed.

Ik werd gister om 10 uur afgezet bij Roel, waarop we schreeuwend naar Wateren reden. Tom en Joost stonden al klaar met respectievelijke 40cm en 30cm en wij voegden ons erbij op het fietspad. In het westen zakte langzaam een smalle maansikkel weg die op het einde behoorlijk oranje aandeed en verrassend scherp bleef. Met de mist en wat plukjes wolken gaf dit een erg bijzondere sfeer.

Op de Veluwe was ik blijven hangen in de Leeuw en miste ik nog wat NGC’s in het cluster rond M105 en één NGC in de buik van de Leeuw, 3370. Maar dit illustere stelsel blijft voor mij onvindbaar, terwijl ik toch zou verwachten dat hij goed te vinden is. Dan maar naar het kleine cluster. Hier kon ik makkelijk alle 6 ontbrekende NGC’s vinden hoewel ik eerst wat moeite had met de oriëntatie. 3377 en 3367 stonden boven elkaar, terwijl ik ze naast elkaar had verwacht. Maar de Leeuw zakte ook weer, dat had ik alleen nog niet helemaal door. Dit duo staat naast een magnitude 5 ster en is dus makkelijk te vinden. Voor dit duo had ik overigens ook nog NGC 3489 in beeld, een helder stelsel dat iets buiten de groep staat. Door naar 3412, een zachte ovale kern. NGC3338 geeft een behoorlijke uitdaging. Ik weet dat ik goed zit qua beeldveld, en uiteindelijk vind ik hem dan na de 3de keer ook perifeer vlak naast een heldere ster. Als laatste in dit groepje log ik 3384, een stelsel vlak naast M105. Het stelsel vind ik niet veel zwakker dan M105, maar de kern is vooral veel harder/puntiger. Wellicht dat Messier dacht dat het om een ster ging?

Ik heb niet alle NGC’s in de Leeuw gehad nu, maar wel alle binnen het gebied die het bekende sterrenbeeld afbeelden. Ik vind dit systematisch afgaan van stelsel erg leuk om te doen, vooral omdat je dan wel eens flink verrast kan worden door een helder object. Toch ga ik vanzelf wel aan de H400 beginnen, want dit vergt erg veel tijd.

Na de Leeuw heb ik nog 3 bekende Messiers opgezocht. M101, M81 en M82, praktisch in het zenit nu. M101 is groot, heel groot. Met 2 zwakke spiraalarmen beeldvullend in de 13mm LVW. M81 en M82 zijn natuurlijk erg helder. Mooier in de 13mm dan ik had verwacht. Handig voor de volgende keer. Helaas hadden we erg veel last van vocht en bleven de oculairs na de kortste keren beslaan. Dit in combinatie met de kou deed ons vroeger opbreken dan gepland, maar je kunt soms niet alles hebben helaas!

Maayke had overigens heerlijke ham/kaasflappen gemaakt! Lekker smikkelen op de hei. Bedankt!

NGC3489 – Een zeer duidelijk stelsel met heldere zeer aanwezige kern. Vormt samen met 3 sterren een wiebertje. Perifeer is er heel zwak iets van een O/W oriëntatie te zien.
NGC3377 – Heldere ovale kern maar geen hint van armen. Stelsel is naar goede schatting dan ook elliptisch. Past samen met NGC3367 in één beeldveld.
NGC3367 – Zwakke maar grote vlek. Geen overduidelijke kern maar kan direct waargenomen worden. Is perifeer overigens opvallend veel makkelijker.
NGC3412 – Zachte heldere kern waarbij zeer zwak een N/Z oriëntatie zichtbaar is.
NGC3338 – Na 3x zoeken eindelijk gevonden want wordt overstraald door een heldere ster. Perifeer kijken deed uiteindelijk de truc waardoor het stelsel erna ook direct waargenomen kon worden.
NGC3384 – Lijkt niet zo heel veel zwakker dan M105 die er direct naast ligt, maar heeft vooral een strakkere/puntige kern waar M105 veel zachter is. Duidelijk NO/ZW oriëntatie.
M101 – Een zeer prachtig groot face-on stelsel met duidelijke kern die net aan in het 13mm oculair past. Na even kijken zijn er duidelijk 2 spiraalarmen te zien die wijd van de kern af waaieren.
M81 – Een groot stelsel met duidelijk kern en twee spiraalarmen. Ovaalvormig met N/O oriëntatie.
M82 – Een hele strakke band van licht gespleten door een donkere stofband. Naast deze stofband zijn er echter ook meerdere donkere structuren en andere details te zien in het plaatje, waardoor het bijna een foto wordt. Blijft een erg prachtig object.

Alle waarnemingen zijn gedaan met een 13mm en 22mm LVW in een 10″ f/5 dobson.

 

Comments are closed.