Ensinkgoorsdijk, Lochem

De lucht zag er prachtig uit tijdens de schemering, dus dat beloofde wat! Helaas was de werkelijkheid anders, en werd het een zeer vochtige nacht. Slechte transparantie en dauw maakten het lastig, maar het was wel weer erg leuk. Lierhooligans en Orionfanaten opgepast, het was rellen in Lochem! Toch nog een 8-tal objecten weten te loggen en enkele andere waargenomen maar niet gelogd.

Waargenomen met de 10″ kofferdobson en een 22mm oculair (13mm in geval van m64).

NGC2683 – Edge-on stelsel op aanraden van Robbert. Zeer heldere kern met een naar het noorden toe gerichte verdikking (lijkt ook langer in die richting). Stofband aan oostelijke zijde met kern meer naar de westkant.
NGC3628 – Uitgebreid zacht stelsel met zwakke kern. Noord/Zuid oriëntatie en zeer zwakke verdikking naar het noorden.
NGC3596 – Zwak stelsel (face-on?) vlak naast de ster Chertan waarvan het handig is deze buiten beeld te zetten. Perifeer kijken niet nodig maar er zijn ook geen details te zien.
NGC3593 – Zeer zwak maar duidelijk zichtbaar stelsel. Noord/Zuid oriëntatie met een iets verhelderde kern.
NGC3686/ NGC3684 / NGC3681 – Drie stelsels op een rij waarvan 3686, de meeste noordelijke van het stel, de meest heldere was en direct zichtbaar. Het meest zuidelijk staat 3681 die in eerste instantie perifeer gevonden moet worden, maar daarna ook direct zichtbaar is. De zwakste van het stel, 3684, kon alleen perifeer gezien worden en stond in het midden.
M64 – Duidelijk stelsel die nog het meest lijkt op een spiegelei in de pan. De donkere zijde zit aan de zuidkant van het stelsel waar vanaf de kern een donkere stip tegenaan staat. West/Oost oriëntatie.

Daarnaast heb ik nog m51 (toch een beetje een aanfluiting na La Palma…), m65 en m66 bekeken maar deze niet gelogd. Uiteindelijk begon de boel aan te dauwen met m106 net in beeld. Helaas, maar toch weer een leuke avond gehad. Hopelijk een mooie opwarmer voor het Veluwe weekend!

 

Comments are closed.