Dag Kees

Dag kees

De dag begon vandaag niet zo goed. Toen ik vanochtend de fiets wou pakken om naar school te fietsen, vond ik onze 18 en een half jaar oude kat Kees op de vloer in de schuur. Ik dacht nog lekker naïef “Dat is een gekke plek om te gaan slapen”, maar toen ik zijn borstkas niet zag bewegen wist ik het eigenlijk al. De laatste tijd ging het al niet zo goed, en elke keer als hij weer op een gekke plek lag was ik bang dat hij zijn laatste adem had uitgeblazen. Maar vanochtend was het toch echt zo, en het deed me veel meer dan ik dacht. Ik ben een halve dag naar school geweest en heb ’s middags samen met mijn vader een diep gat gegraven om hem te begraven.

De rest van de dag bleef het heel erg in mijn hoofd spoken, maar gelukkig kreeg ik een SMS van Roel of ik mee wou naar Sterrenwacht Almere. Daar zijn we tot half 12 gebleven (wát een mensen daar zeg) alvorens terug te rijden. Maar nog voordat we in eerste instantie naar Almere reden heb ik de 10″ GSO goed afgesteld met Roel, en deze stond al de hele avond in de schuur te koelen *voor het geval dat*. En ja hoor, in Apeldoorn terug gekomen bleek het nog helder ook. Niks spectaculairs, een mag 4 hemel, maar het ging me toch om mars en of de kijker nu wél goed in focus kwam.

En natuurlijk speelde Kees dan weer door mijn hoofd. De kijker stond nog geen halve meter naast de plek waar ik hem vanochtend vond, en de sporen dat hij daar had gelegen waren nog zichtbaar. Ook als ik buiten ging kijken, kwam hij vaak nieuwsgierig bij me staan en gaf hij kopjes aan de telescoop of aan mijn knie als ik weer gehurkt zat.

Maar goed, de kijker dus naar buiten, de ventilator nog even aan en de RDF uitlijnen. Nu het moment der waarheid, was het nou echt de vangspiegel, of is er toch nog iets anders aan de hand? Nee hoor, het was de vangspiegel! Mars kwam uitstekend in focus, en ik kon met gemak allerhande gebieden en de poolkap zien. Als ik niet zo op was, dan had ik nog een schets gemaakt. Maar nu hield ik het even bij een minuut of 10 gewoon kijken. Wat heerlijk! En ondanks de slechte hemel, toch maar eens kijken wat de 10″ deed op deepsky. Bwoah! Zelfs met een dergelijke hemel zag ik duidelijke details in M81 en M82 met een 22mm LVW. Dit beloofd echt ontzettend veel goed, en ik kan niet wachten op een echt goede nacht.

Daarna snel maar de kijker naar binnen, en net als ik nog even een blik naar boven werp schiet er een mag -1 meteoor door het zenit. Die is voor jou Kees. 🙂 Ik zal je missen.

 

Comments are closed.