Kollase Duitsland

Paddestoel in Kollase, oktober 2009

Van 16 t/m 18 oktober was Güt Kollase dit jaar weer het domein van Astroforum on Tour. Met een groep van 9 man streken wij neer op het landgoed (Güt = Landgoed) voor de prachtige omgeving en donkere hemel.

Harro, Eric, Michael en Paul waren Norbert en Demelza al tegen gekomen op de snelweg, en Vincent en ik op onze beurt weert Norbert en Demelza. Dit had als gevolg dat we allen redelijk gelijk aankwamen op locatie. Op Bert na, die was er al eerder. Samen met de immer freuhe Andreas en zijn nichtje Elanor zijn we vlak na aankomst gaan eten bij de Watermolen. Dit restaurant is sinds kort weer open en deed erg gezellig aan, maar nog belangrijker, het eten was er ook uitermate smecklich! De prijzen vallen ook nog eens heel erg mee. Hopelijk houdt de tent nu wel stand, en kunnen we hier de volgende keer weer terecht.

Die nacht bleef het helaas bewolkt en daarom zijn we lekker aan de whiskey en verhalen gegaan, wat de meeste tot zo’n 2 uur vol hebben gehouden alvorens het hooi of matras op te zoeken. De volgende ochtend begon met het traditionele trompet geschetter van Andreas, waarna het ontbijt werd opgediend. Waarmee de middag gevuld werd was al lang duidelijk, een wandeling. Dat deze 5 uur ging duren was nog niet bekend, maar daar hebben we wel ontzettend van kunnen genieten. Hoewel, de laatste kilometers werd er naargeestig gezocht naar alternatieve voedingsbronnen zoals kastanjes en paddestoelen voor het geval we niet terug kwamen. De laatste hadden de avond daarvoor nogal de aandacht gewekt van Harro, maar dat laten we even privé. Waar de wandeling heen ging is wél meer dan het vermelden waard. Vincent had zich thuis al voorbereid op de wandeling en locatie; We bezochten de omgeving van de Göhrde murder. In 1989 zijn hier namelijk 2 dubbelmoorden gepleegd waarvan de dader nooit is gepakt. Op locatie, waar het tweede stel is gevonden, hebben wij halt gehouden en heeft Vincent alle details van het verhaal uit de doeken gedaan. Omdat het al 20 jaar geleden is, en de locatie inmiddels vol staat met bomen en elke herinnering is verdwenen, raakte het me niet op een diepe manier. Maar bijzonder is het zeker wel.

Voor het avondeten had Andreas een bevriende professionele kok uitgenodigd, welke voor 20 euro per persoon een 3-gangen menu op tafel ging zetten. Het apperatief was een soort vis met een soort linzen/zaad? en een soort komkommer. Erg soortig dus, maar ik weet ook echt niet wat het was. Smakelijk was het wel. Maar écht lekker was het hoofdgerecht! Een stuk mals wild met Italiaanse kruiden en een uitmuntende saus, kool en aardappelpuree. Als toetje konden we een warme appel met ijs en vulling wegwerken. Wat de avond extra leuk maakte was het bezoek van Andreas…

Na het eten bleek de hemel sneller dan verwachtig open te trekken en moesten we allemaal nog licht ontnuchteren van de wijn, het bier en het snapschenapperatief terwijl we de spullen op gingen zetten. Helaas bleek al snel dat de opklaringen van korte duur waren en daarom hebben we de avond maar gevuld met astronomische praat en rondleidingen aan de sterrenhemel voor het bezoek van Andreas. Zowel op theoretische niveau als het aanwijzen met de groene laser op plekken waar kortstondige opklaringen waren.

Maar na een tijdje wordt dat ook minder, en viel de groep uiteen. Het bezoek ging weer naar binnen, enkele van ons gingen slapen en een ander klein groepje hield de wacht. Dit hebben we vol gehouden tot kwart voor 3 met een korte regenbui tussendoor (waarop de spullen allemaal naar binnen gingen). Toen Michael, Vincent en ik aan het einde van de avond naar buiten gingen bleek het zowaar helemaal helder! Vincent pakte snel de verrekijker en ik heb er even de camera bij gepakt. Met z’n 3en hebben we tot iets over 3 staan turen. En nét toen we ons af gingen vragen of we de rest niet wakker moesten maken kwam er vanuit het noorden al weer bewolking aan. Wij zijn toen ook naar bed gegaan, maar hebben nog wel even een heel klein ietsie bietsie beetje kunnen waarnemen. O ja, Michael, dit weekend was natuurlijk de Orioniden! Je vroeg je nog af of er een meteorenzwerm was, en ik zei nog wel zo snel van niet. Wel dus!

En vandaag weer terug. Ondanks het slechte weer absoluut geen spijt en was het weer enorm gezellig. Zoals Robbert het mooi verwoorde, we hebben een gastronomisch weekend gehad in plaats van een astronomische. En ook Eric had de correcte opmerking. Het was dan wel niet helder, maar het was wel een weekend weg met lekker eten, een gezellige groep, een fikse wandeling, genieten van een glaasje en om het af te maken een mooie dame.

Robbert, bedankt voor de organisatie. Vincent bedankt voor het rijden, en samen met de rest, bedankt voor de gezelligheid!

“Eine Liebe, zwei Pistolen
Einer konnte schneller ziehen
Nun ich bin es nicht gewesen
Jetzt gehörst du ihm”

 

Comments are closed.