Korte waarneemsessie in Apeldoorn

Aangespoord door de deepskydag toch even snel de telescoop buiten gezet ondanks de brakke omstandigheden. Met een grensmagnitude van 4 en een luchtvochtigheid van 214% was het amper helder te noemen. Toch blonken een aantal sterrenbeelden aan de hemel en heb ik snel even een drietal logblaadjes uitgeprint. Op het oog had ik M34, M35 en M78 welke redelijk gunstig stonden vanuit de tuin en welke ik nog niet gelogd had. Ik kopieer misschien beter maar gewoon de gegevens die ik gelogd heb;

Telescoop: 8″ F/4 GSO op Losmandy GM-8
Oculair: 22mm Vixen LVW
Filter: Geen

m34
Object is wel snel gevonden en valt op in het stergebied door cluster van sterren. 12 tot 20 zwakke sterren te onderscheiden met een (optische?) dubbelster. Vult klein deel van beeldveld.

M35
Object telt een 100tal zwakke sterren die onder deze omstandigheden een nevelige indruk maken. Naast deze zwakke sterren een 20tal heldere sterren waarvan 1 een dubbelster. Valt goed op in omgeving en is daarmee makkelijk te vinden. Vult redelijk groot deel van het beeldveld. Wil het object graag opnieuw bekijken onder betere omstandigheden.

M78
Zeer slechte omstandigheden. Opkomende maan en mist in bewoond gebied. Locatie van object was vast te stellen middels sterpatroon in de omgeving en kon vervolgens met perifeer kijken pas net waargenomen worden. Relatief groot maar zeer zwak.

Onder deze omstandigheden en vanuit een redelijk lichtvervuilde stad vond ik de laatste nog best een knappe prestatie. Het bijzonder is wel dat de Orion nevel mooi blijft, onder welke omstandigheden dan ook.

 

Comments are closed.