Kollase 2008

Regen, mist, MacDonalds, ziekenhuis, ANWB en een strontchagrijnige Andreas. Enkele termen die niet van toepassing zijn op dit weekend. Heldere nachten, schnitzel, kampvuurtjes, burlende herten en sympathieke Duitsers dan weer wel. Voor de oud Kollase-kenners, Andreas heeft inmiddels eine junge dame en dat heeft zijn gevolgen. De hele schuur is van binnen en buiten aangepakt en ziet er net dat beetje knusser en schoner uit. Helaas zijn Andreas’ kookkunsten er niet op vooruit gegaan, althans, ik vond het stoofpotje van 2 jaar geleden vele malen lekkerder. Toch jammer dat hij daar geen vervolg aan gaf. Niettemin was het eten prima weg te slikken en het ontbijt was gelukkig nog wel uitstekend! Verse broodjes en zelfgemaakte marmelade of hollandsche kaas werden wederom aangekondigt met de inmiddels alom bekende jachthoorn.

Dit jaar geen groteske wandeltocht want alleen Vincent had zaterdag zin. De rest was vooral nog lui van de avond ervoor of druk bezig met de kijkers. Want vrijdagavond werd het gewoon prachtig helder! Wel was er die avond aardig veel vocht en werd de zaterdag o.a. gebruikt om de bouwmarkt te plunderen en de kijkers dauwstrijdklaar te maken. En ook zaterdag werd het weer helder, maar notabene nog minder vochtig ook! We hebben gewoon twee avonden gehad zoals je ze alleen maar kunt hopen op een plek als Kollase.
M1: Oude bekende, nog laag boven de horizon. Geen notities.
M13: Te zien met het blote oog en kan zo hoog aan de hemel niet overgeslagen worden. De ‘spinnenpoten’ waren duidelijk te zien en de bolhoop was goed op te lossen tot vrijwel in de kern.
M27: Duidelijke verdikkingen aan de twee buitenste randen (echt klokhuis) en een paar sterren zichtbaar in het nevelgebied. Centrale ster zichtbaar met perifeer kijken!
M29: Ik kreeg het idee van een wants bij dit open hoopje. Het blijft altijd grappig met deze hoopjes. Ondanks dat het maar een paar sterren zijn vallen ze toch op in hun omgeving.
M31: Tja, wat valt er te zeggen. Mooi en helder zoals altijd onder een dergelijke hemel. Kruisende stofband voorlangs en duidelijke orientatie van de schijf.
M33: Om de een of andere reden is dit pas de tweede keer dat ik M33 zie. Wat een helder en groot object! Duidelijk te zien dat dit een face-on is maar ik heb geen tot nauwelijks details gezien. Ik kreeg het ‘idee’ van stofbanden maar ben er niet zeker over.
M34: Tam open hoopje van een tiental heldere sterren. Komt niet echt los uit de omgeving.
M35: Makkelijk te vinden, komt los uit omgeving. Tweeling van M37?
M36: Deze open sterrenhoop gaf me het idee van een spinnetje dat op me af kwam. Circa 20 heldere sterren en nog best leuk.
M37: Te zien met blote oog. Mooiste voerman en moet altijd meegenomen worden. Wel veel sterren maar niet veel opvallend heldere.
M38: De dikke hercules met korte pootjes. Saaiste voermannetje maar wel makkelijk te vinden.
M39: Circa 20 heldere sterren en een gelijk hoeveelheid zwakkere. Beeldvullend groot met 22mm en met blote oog te zien.
M42: Oude bekende! Laag boven de horizon maar helder. Geen notitie.
M45: Oude bekende, geen notitie.
M52: Meer dan 10tal heldere sterren. Best leuke open sterrenhoop die opvalt in de omgeving.
M56: Tot mijn verbazing geen notitie gemaakt…
M71: Heldere vage vlek tussen 2 heldere sterren. Met 13mm kon ik niks splitsen, met de 9mm een stuk of 10 sterren.
M103: Deed me denken aan een snoepmuisje… Vier sterretjes die wel uit de omgeving springt dus goed te vinden is.
M110: Heldere veeg bij M31, geen details.

NGC 404: Op aanraden van Norbert! Zelfs met Mirach er naast en met lage vergroting viel de nevel op. Met hogere vergroting nog meer.
NGC884 & NGC 869: Dubbelcluster, woorden schieten te kort!
NGC6826: De blinking! Eindelijk met mijn eigen kijker. Te vinden met behulp van Sanne (en de dubbelster). Met de 13mm was het een echte blinking en met de 9mm meer een wazig sterretje.
NGC 6891: Tweeling van de blinking. Sorry Robbert dat ik hem zo snel vond! Ondanks dat een lastig object, meer geluk dan wijsheid.

UGC 10822: Niet gevonden! Maar de poging mag best genoemd worden want ik deed mijn best hem te vinden voor Harro. Die vond hem uiteindelijk wel, maar blijkt groot met lage helderheid, te uitgestrekt dus.

 

Comments are closed.