Kafoep in Juli

Gistermiddag een sms van Roel, voor de tweede keer in één week een avondje kafoep? Ik denk dat sinds EricB zijn mond open heeft gedaan over het waarnemen in de zomeravonden er hier en daar toch wel een (rood) lichtje is gaan branden. Om 23:30 pikte hij me op voor het huis waar ik braaf al mijn spulletjes al klaar had staan. Een kwartier later reden we kafoep in en waren we de eerste. Keats had ook beloofd te komen maar we vroegen ons af of hij zou komen, gezien er geen reactie meer was geweest in het topic.

Duidelijk was al wel dat deze avond een pak vochtiger was dan de vorige avond. De mistflarden boven de weg waren beduidend erger en in de verte kwamen over de weilanden kleine mistbankjes aanrollen. Snel het spul opzetten dus. Nadat alles stond zag het er voor voorlopig nog wel even goed uit, de melkweg kwam doorzetten en de mist was nog een eindje weg.

Gebruikt werd een GSO 200mm F/4 met een 13mm Vixen LVW;
m103: Open sterrenhoop, zwak. Mogelijk bij een donkere hemel mooier. Paar heldere sterren met veel zwakke, driehoekig.
m52: Open sterrehoop, zwak. Mogelijk bij een donkere hemel mooier. 1 dominerende ster met veel zwakke. Deed me denken aan een veterstrik.
m57: Planetaire nevel. Helder! Meer ovaal dan rond met een heldere rand en donker centrum.
m27: Planetaire nevel. Helder en groot. Met UHC komt deze beter los van de achtergrond. Duidelijke halter/zandlopervorm met een zwakkere baan door het midden.
m81: Weinig structuur, wel duidelijk heldere kern en een gekantelde positie.
m82: Middelmatig helder, wel sigaarvorm en lichte hint van donkere band.
m39: Groot, veel heldere sterren, saai! Tamme kopie van M44.
m27: Klein en driehoekig. Paar heldere sterren langs de rand en een hoekje zwakkere sterren.
m13: Groot en zoals altijd weer erg mooi. Steeds minder goed te splitsen in verband met langzaam beslaan van de spiegel.

Verder na een lange tijd het dubbelcluster weer eens bekijken. Hij staat nog wat laag maar begint alweer toe te nemen in pracht. Blijft een mooi cluster. Als dubbelsterren Albireo met Alcor en Mizar meegepakt. Door de verrekijker de coathanger, wat een grappig asterisme blijft dat!

Leuk was te zien hoe de maantje van Jupiter alweer opgeschoven waren met betrekking tot dinsdag. Verder was het prut die kant uit. Hierdoor helaas ook niks in de boogschutter kunnen/willen doen wat eigenlijk mijn doel was.

Vlak aan het begin van het waarnemen kwam Matthijs (Keats) aan met een vriend van hem, Luuc (of met een k?). Matthijs had zijn 25cm GSO dobson mee en Luuc keek door de verrekijker of door onze telescopen. Was erg gezellig en leuk weer eens nieuwe gezichten te zien. Ik neem aan dat Luuc het nu ook te pakken heeft?

Aan het einde van de avond fietste een bedronken henkie nog tegen het statief van Matthijs aan. Gelukkig had Luuc pas ervoor de verrekijker er vanaf gehaald! Het duurde even voordat de man zijn excuus aanbood maar aan beide kanten was een fout gemaakt. Hij had zijn licht niet aan, en het statief had niet op het fietspad moeten staan. Les geleerd, gelukkig zonder veel kleerscheuren (een statiefpoot was wat gebogen). De beste man is nog wel even blijven hangen en heeft door de kijkers gekeken. Toch leuk dat enthousiasme.

Als afsluiter wat gekwebbel en een pilsje. De omstandigheden waren inmiddels bar slecht en het was gewoon tijd om te gaan. Overigens nog wel twee foto’s gemaakt ter afsluiting!

 

Comments are closed.