Eerste keer Kafoep

Lichtgevende nachtwolken juli 2008

Gister rond middernacht stonden Roel, Robbert en ik in de kafoepstraat in Klein Amsterdam. De schemering was nog aan het wegtrekken maar we kwamen precies op tijd om lichtgevende nachtwolken (noctilucent clouds) te zien. Al een aantal avonden trachtte zowel Roel als ik deze wolken eens te zien en op de gevoelige plaat te leggen, tot gister toe nog zonder resultaat. Helaas had Roel zijn camera thuis gelaten maar ik had hem gelukkig wel mee. Snel een aantal kiekjes genomen voordat de spullen opgezet werden. Robbert was in de tussentijd druk bezig met zijn gepimpte Skylux en C8. Foto’s van de wolken volgen vanavond!

Nadat ook mijn spullen stonden was ik in staat om zowel de losmandy als het 13mm LVW oculair eens aan een goede waarneemtest te ondervinden. Als telescoop had ik de 200mm GSO mee.

Allereerst m27, de halternevel. Na eerst twee keer de verkeerde richtster te gebruiken had ik hem snel in beeld. Zeer helder object met een duidelijke haltervorm. De lucht was erg transparant en ondanks wat vocht bleef het nog een behoorlijke poos aangenaam warm.

Na m27 de sluiernevel met UHC filter. In het 13mm oculair paste natuurlijk maar een klein deel van de nevel, maar hij was wel duidelijk aanwezig. In eerste instantie was ik me wel bewust van een nevel, maar ik moest de telescoop bewegen om hem echt duidelijk te maken. Nadat mijn ogen echter gewend waren en wisten waarop te letten, werd de nevel steeds beter zichtbaar. Omdat ik maar een klein deel zag en toch de S-vorm wou ontdekken waar Roel het over had heb ik de 13mm omgewisseld voor een 25mm plossl. Dit maakte het beeld wel groter en de S-vorm zichtbaar, maar het nam toch wat van de glorie weg. Deze glorie kwam echter volledig terug in Roels 25cm dobson met een 22mm LVW en UHC filter. De nevel kromde als een soort tweede melkweg door het oculair, prachtig! Een groot beeldveld helpt toch echt wel als je een dergelijke nevel goed wil waarderen.

Omdat we toch in de zwaan bezig waren dan ook maar even m29 meepakken in het centrum van dit sterrenbeeld. Deze open sterrenhoop valt niet echt op tussen het sterrengeweld in die regio en bestaat het meest opvallend uit twee “wanden” van gelijk heldere sterren met een even heldere ster iets erbuiten.

Na de zwaan door naar lier voor m57, de ringnevel. Met filter veel opvallender dan zonder nevel! Springt veel beter tussen de sterren uit, ook op lage vergroting. Ook erg mooi door de 13mm. Duidelijke ringstructuur met zwakkere kern.

Vanaf de lier een flinke spring naar arend voor m11, het wilde eenden cluster. Wat een prachtige sterrenhoop is dat zeg, en dat zo laag aan de horizon! Een erg compacte bolhoop die mij enigzins komvormig overkwam. Roel beschreef een schaakbord aan aparte clustertjes.

Naast jupiter was ook het theepotvormige deel van de boogschutter boven de horizon. Tijd voor m8, de laguna nevel. Natuurlijk lang niet zo mooi als in Frankrijk maar ook hier zeker de moeite waard. De lichtvervuiling aan de horizon maakt het beeld wat zwak, maar de nevel en het clustertje sterren zijn alsnog duidelijk te zien.

Om af te sluiten nog even Jupiter meegenomen. Helaas staat deze nogsteeds erg laag (en dat blijft voorlopig wel even zo) en waren de condities ook niet de allerbeste. Wel duidelijk 4 manen gezien en wat stofbanden.

Tijdens het inpakken haalde Roel nog drie biertjes tevoorschijn en hebben we kort na staan keuvelen. Helaas voor Robbert is er niet veel terecht gekomen van zijn fotosessie, althans, dat leek zo. Ik wacht de resultaten af.

 

Comments are closed.