Kootwijk in Janurari

Het was even tobben of ik naar denksport ging of met Roel mee naar Kootwijk. Getuige dit topic mogen jullie zelf bedenken wat het is geworden. We sloten de kleine groep van ditmaal 5 mensen na Bas, Jaap en Nop. Mee was de 127mm en ik kon dan eindelijk eens de aanpassingen in het veld testen terwijl ik ook eens wat Messiers ben gaan loggen. Dit is voor mij de eerste keer dat ik dit een serieuze poging geef. Hieronder wat ik op papier heb gekrabbelt (bedankt Roel voor het lenen van papier en potlood).

m44 – 25mm Orion Sirius plössl
Een zeer open sterrenhoop en met het blote oog te zien als een wazige vlek. Door het oculair was m44 beeldvullend en kon ik met gemak circa 70 wit/blauwe sterren onderscheiden. Geen overduidelijk oranje ster of sterren.

[m:2ylgf80o]42[/m:2ylgf80o] – 15mm Orion Expanse
M42 was met gemak zichtbaar met het blote oog, evenals de rest van het zwaard. Door het oculair waren de 4 helderste sterren van het trapezium te zien, maar geen E of F ster. De uitlopers vormden een soort kom in tegenovergestelde richting van M43 met een opvallende zwarte puntige stofband in dezelfde richting vanuit het midden. Enig detail was te zien in de nevel met name als verschillende grijsgradiaties/banden.

m43 – 15mm Orion Expanse
Duidelijk afgescheiden van M42 middels een donkere stofband. Heldere ster in het centrum en omring door een relatief zwakke ronde nevel.

m45 – 15mm Orion Expanse
Zeer duidelijk zichtbaar met het blote oog. Door het oculair waren circa 40 heldere wit/blauwe sterren makkelijk te onderscheiden. Geen overduidelijk oranje ster of sterren. Tot de rand van het oculair toe beeldvullend, met een opvallende hoeveelheid zeer heldere sterren. De helderste sterren lijken een lichte spiraal te vormen.

m1 – 15mm Orion Expanse
Middelzwake nevel, maar op deze locatie al duidelijk zichtbaar in een 40mm oculair. Door het 15mm oculair is een compacte kern zichtbaar die snel afneemt in helderheid. Hint naar structuur maar verre van duidelijk zichtbaar. Staat in een zeer leeg sterveld, met 1 heldere ster aan de rand van het oculair.

m81 – 10mm Orion Sirius plössl
M81 valt op in een relatief leeg sterveld met circa 4 helderdere sterren. Zichtbaar is een heldere kern die aan de onderkant afgekapt lijkt te worden door een stofband. De stofband zelf was niet als dusdanig te onderscheiden. Aan de linkerkant pronkt in/op het stelsel heel zwak een sterretje.

m82 – 10mm Orion Sirius plössl
Een duidelijk punt/sigaarvormig object met een hint van een donkere stofband die in een hoek van 45 graden van linksboven naar rechtsonder over de kern loopt. Het bovenste stuk van dit object oogt helderder en/of groter dan het onderste. Bevind zich in een leeg sterveld met circa 7 helderdere sterren.

Het is erg leuk zo intensief en met detail naar objecten te kijken. Om dit op te schrijven voegt nog weer wat extra waarde toe aan het waarnemen. Onderaan mijn notitieblaadje prijkt ook in een klein vakje de kreet dat het koud! is. De omstandigheden waren in het begin van de avond een heel stuk beter dan op het eind. De seeing was ronduit slecht en dit was zeer duidelijk op mars. Ik gok op een magnitude 6 hemel maar tegen de tijd dat ik dit wou controleren was het drastisch achteruit gegaan.

De nieuwe spullen bevielen zoals verwacht/gehoopt zeer goed! Het feit dat de focuser 360 graden roteerbaar is maakt het zoveel makkelijker, naast dat de crayford met reductie erg fijn en precies scherp stelt. De rdf kwam ook helemaal tot zijn recht en is echt een gemis geweest. M81 en M82 kunnen een kleine uitdaging vormen om te vinden, maar met rdf had ik ze direct in het beeldveld van de 40mm plössl. Helemaal geslaagd dus.

 

Comments are closed.