Drie maal is scheepsrecht

En in dat gezegde bleek vandaag een kern van waarheid te zitten. Na een potdichte woensdag en een slechte donderdag kwam dan nu een betere zaterdag. Om 21:00 besloot Roel het er toch op te wagen, en zo kwamen we rond 22:00 bij Kootwijk waar Victor en Bert al waren. Het was erg vochtig, maar qua helderheid lang niet zo slecht. Voor mij bleek deze avond een topavond te worden. Maar liefst 19 Messiers en 5 NGC’s heb ik mogen kunnen vinden in mijn 127mm achromaat. Ik had thuis al een lijstje gemaakt met een aantal objecten die ik wou en kon zien, met daarbij vermeld de afmetingen en de magnitude. Dit werkt erg fijn, en ik ben nog veel verder gekomen dan het lijstje;

m42: M42 stond al wat laag en zonk weg in de lichtkoepel van Barneveld, dus heb ik deze snel even aangevinkt voor de avond.

ngc884 &ngc869, dubbelcluster in Perseus: Deze was al duidelijk met het blote oog te zien, en om Bert even het beeld van mijn kijker te tonen ook deze in beeld gebracht. Zag er gewoon weer erg mooi uit.

m81 & m82: Omdat deze stelsels verder op de avond steeds hoger kwamen heb ik ze zo snel mogelijk meegepakt. Bij Kootwijk zijn ze logischerwijs helderder dan thuis, maar ik heb niet getracht de donkere band in M82 te ‘vinden’.

m44: Wat is dat een heldere cluster aan de hemel nu. Was me tot nu toe nog nooit opgevallen. Erg mooi open cluster, maar zelfs te groot met mijn 40mm oculair. Veel sterren van een vergelijkbare magnitude. Later op de avond nog door een 10×50 verrekijker gezien, ook erg leuk!

m35: Een erg mooi open cluster in de Tweelingen. Donderdag lukte het me voor geen meter, vanacht had ik hem met behulp van de zoeker er zeer rap in staan.

m52: Leuk open cluster in Cassiopeia.

m103: Deze Messier verbaasde me enigzins. Ik weet zeker dat ik goed zat qua positie, en er was ook ‘iets’ van een open cluster te zien maar waarschijnlijk met teveel zwakke sterren voor mijn telescoop. Kan iemand mij daar meer over vertellen?

m101: Eigenlijk telt deze niet, want ik heb d’r niet door mijn eigen telescoop gezien maar door die van Roel. Groot stelsel!

m36, m37 & m38 (+ ngc1907?): Kortom, de voermannetjes. m37 is duidelijk de mooiste van het stel, maar als ik het me goed herrinner huist m38 een ngc als buur. Er zat in ieder geval onderin nog iets van een kleine cluster, dus ik gok dat dit ngc1907 is geweest. Erg leuk om te zien in ieder geval.

m1: Wha! Dit is me prima gelukt. m1 is zwak, maar niet zwak genoeg! Niet op structuur gelet, wat ook niet mijn doelstelling was voor deze avond.

m45: Ik was m45 bijna vergeten eer deze verdween in de lichtsoep aan de horizon, en kon haar nog niet door de boompjes meepakken. Leuk als altijd!

m65, m66 & ngc3628: Ofwel het Leo triplet. Heel leuk om 3 stelsel in één beeldveld te krijgen. Met name m65 en m66 waren duidelijk te zien, de ngc was wat zwakker.

m3: De favoriet van de avond. Is zwak, maar goed haalbaar met mijn kijker. Erg mooi door de kijkers van Victor en Roel!

m53 & ngc5053: Een open cluster in de haar van Bernice. Zwak maar vindbaar, gepositioneerd naast ngc5053 die ook te zien was.

m64: We gaan steeds zwakker! Sterrenstelsel in haar van Bernice.

m85: Ah, dit word wel héél tricky. m85 is me nét gelukt, maar daar hield het ook echt bij op.

Ik heb deze avond prima kunnen benutten met het leren kennen van de hemel en het vinden van de objecten. Ik merk dat ik beter word en dat maakt enthousiast! Een hulde voor de Sky Pocket Atlas want mijn zoeker hield het na m35 al voor gezien (beslagen). Alles is dus verder via timmermansoog en starhoppen gebeurd. Enorm genoten. Het was ook eens anders dan anders met vier man. Normaal stond ik wat meer te kletsen, maar nu was het ook een erg vruchtvolle avond. Overigens ook Saturnus nog bekeken door Berts kijker. Mooi om te zien maar de lucht was duidelijk onrustiger dan donderdag. Helaas werd de avond heel even verstoord door 3 idioten waarbij het woord respect vaag ergens een belletje doet rinkelen. Na hun vertrek kwam er echter ook al bewolking aan zetten uit het noorden en was het ook tijd om te vertrekken.

Heren Roel, Victor en Bert, hartstikke bedankt voor de gezelligheid wederom!

 

Comments are closed.