M81 & M82 Frustratie – Een verhaal met een moraal

Een kleine twee maand geleden probeerde ik zonder zoeker m81 en m82 in de kijker te krijgen. Dit bleek prima te lukken, maar dat was direct ook de laatste keer dat ik de twee stelsels via eigen zoekwegen vond en zag. Het mag best gezegd worden, met elke mislukte zoekpoging werd mijn enthousiasme minder. De twijfel sloeg soms toe of deepsky zoeken wel helemaal aan mij besteed was, terwijl het me in eerste instantie toch zo leuk leek. Nu ben ik niet zozeer een opgever, en dat het enthousiasme minder werd betekend niet dat ik minder fanatiek werd. Afgelopen vrijdag liep de irritatie na een zoveelste mislukte zoekpoging bij mij hoog op. Na wat mokken was ik dan ook (sorry) niet zo heel erg ontdaan door de bewolking zodat ik zonder teveel spijt onder de dekens kon. Zaterdagavond heb ik me daarom maar bezig gehouden met het bekijken van Saturnus, een schets maken van m45 en het testen van enkele oculairs. Verder heb ik me vermaakt via andermans glas, maar dat heeft natuurlijk lang niet zoveel glans als dat het je zelf lukt. Gelukkig leverde het bezoek aan de Sterrenwacht te Bussloo mij dit weekend een uitstekend hulpmiddel op; de Pocket Sky Atlas.

Vandaag was het helder, na een paar proefopnames van M45 met een 100-300mm lens toch de kijker naar buiten gesleept. Ik was extreem nieuwsgierig of het me zou lukken m1 te vinden, en ja hoor, met behulp van de Atlas was het niet echt een hele uitdaging. Zou het dan… Wie niet waagt wie niet wint. Met het oculair boven de koude stenen grond was het zoeken niet veel waard, dus kwam ik op het idee de kijker op de picknick tafel te zetten. Via de zoeker probeerde ik sterpatronen te herkennen die ik ook in de Atlas zag. En dat moet je toch even onder de knie krijgen. m1 ligt zeer dicht bij een heldere ster, en valt net iets buiten een driehoekje dat die ster omringt. Maar bij m81 en m82 is dat toch even iets anders. Het duurde dan ook even voor ik door had in welke richting alles gespiegeld/gedraaid was, wat mijn beeldveld eigenlijk is en hoe mijn vergroting goed te vertalen naar het boekje. En toen had ik het ineens. Met de helderste ster rond m81 en m82 (circa mag 5) gecentreerd in mijn zoeker vallen net buiten het beeld een drietal sterren die een mooie L vormen. Het kortste stokje wijst naar de mag 5 ster, en als je de L ‘rechtop’ zou hebben dan liggen m81 en m82 iets naar links onder de mag 5 ster. Met die plek centraal in mijn zoeker verschoof mijn oog zich naar het 40mm oculair. Mijn buren zullen misschien gelachen hebben mochten ze me hebben gezien, maar ik balde mijn rechtervuist in een heuse ‘YES’ reactie. Eindelijk heb ik ze dan weer, en wat een opluchting.

Nu is dit misschien een heel verhaal voor twee stelsels, maar voor mij betekend het heel wat. Ik zie nu de dingen die ik goed of fou heb gedaan. Belangrijk is dat je veel baat hebt bij een goede atlas, weet hoe je deze moet lezen, hoe je dit verplaatst naar je kijker, dat je nooit opgeeft en dat het resultaat loont.

 

Comments are closed.